Zeeland

Bij ons een nummer één hit, maar eigenlijk is ‘Zoutelande’ een kopie van een identiek Duits lied

16/03/2018
Geike Arnaert, de voormalige zangeres van Hooverphonic, heeft in ons land een nummer één hit te pakken. Samen met het Nederlandse fenomeen BLØF zingt ze over Zoutelande, een deelgemeente van het Nederlandse Veere. Toch hebben ze hun succes eigenlijk aan de Duitsers te danken.


Zoutelande is immers een bewerking van een bestaand Duits lied. Van Frankfurt Oder, over de gelijknamige stad. De tekst is een letterlijke vertaling, met een strandhuis in plaats van een tuinhuis. En bokking in plaats van Bockwurst. Zelfs de clip lijkt op het Duitse origineel.
Het dorpje én de hit, allebei hebben ze hun succes aan de Duitsers te danken. Peter Slager, bassist en tekstschrijver van de Nederlandse band Bløf, heeft zelf nooit onder stoelen of banken gestoken dat niet alleen hij verantwoordelijk is voor het grote succes.
In een interview zei hij: “Het tuinhuisje uit de Duitse versie heb ik naar het strand verplaatst, en dat bleek heel goed te werken.”



Zeeland stond aanvankelijk bekend onder de Latijnse naam maritima loca, letterlijk plekken aan zee. Tussen 1162 en 1189 werd de naam Zeelandia voor het eerst gebruikt. In dit gebied bevonden zich drie gouwen, Scaldis, Walachria en Bevelandia (Noord-Beveland en Zuid-Beveland).

De eilanden van Zeeland


Zeeland is een archipel van schiereilanden, verbonden door bruggen en een tunnel. Die eilanden hebben ieder hun eigen kenmerken. Van de rust en ruimte op Tholen en Sint Philipsland, tot de gezelligheid op de Walcherse kust. Wat hen bindt is het water. Je staat overal binnen een kwartier aan open water.

Goeree-Overflakkee

Brede duinen waar je kunt fietsen en wandelen, uitgestrekte polders om te verkennen. Goeree-Overflakkee spant de kroon boven Zeeland. Hoewel het eiland niet officieel bij Zeeland hoort, voelt het wel alsof je in het Zeeuwse bent. De dorpen Ouddorp en Goedereede zijn populaire plaatsen. Goeree is ook een prima uitvalsbasis om het Haringvliet en de Grevelingen te verkennen.

Schouwen-Duiveland

De westkust van Schouwen-Duiveland is ‘s zomers een van de populairste bestemmingen in Zeeland. De schone stranden en de veelzijdigheid van het eiland maken het voor iedereen interessant. Fietsen, wandelen, het water op, de natuur in, op Schouwen-Duiveland kan het allemaal. Ook de dorpen en steden op het eiland zijn divers. Van monumentenstad Zierikzee tot vissersdorp Bruinisse.

Noord-Beveland

Noord-Beveland geeft van alle eilanden, het meest dat échte eilandgevoel. Het ligt tussen de Noordzee, Nationaal Park de Oosterschelde en het Veerse Meer in. De kleine dorpen, het agrarische karakter van de streek en de vergezichten in de polders maken het af. De Zeelandbrug en de Oosterscheldekering zorgen ervoor dat het eiland met het vaste land verbonden is.



Walcheren

Walcheren heeft de perfecte mix van levendige steden en dorpen, een prachtige kustlijn en een rustig agrarisch achterland. De vele attracties, musea en monumenten op het eiland vormen een mooie afwisseling op relaxte stranddagen of wandelingen in de natuur. De hoofdstad van Zeeland, Middelburg, ligt op Walcheren. Maar ook bekende badplaatsen zoals Domburg, Zoutelande en havenstad Vlissingen.

Tholen & Sint Philipsland

Tholen en Sint Philipsland zijn de eilanden waar je rust, natuur en water in de ideale combinatie vindt. De mooiste plekken op Tholen ontdek je wandelend of op de fiets. De slikken en schorren op Sint Philipsland en Tholen hebben een bijzondere flora en fauna. De watersporters komen ook ruimschoots aan hun trekken in de omringende wateren.

Zuid-Beveland

De Zak van Zuid-Beveland vormt met zijn bloemdijken, weides en fruitbomen een polderlandschap dat zijn gelijke niet kent. In die natuur en polders liggen authentieke dorpen als Nisse. Maar je vindt op Zuid-Beveland ook winkelstad Goes en hét mosseldorp, Yerseke.

Zeeuws-Vlaanderen

De schoonste stranden, een Bourgondische sfeer, eindeloze polderwegen en een rijke historie. Zeeuws-Vlaanderen heeft het beste van twee werelden, Zeeland en Vlaanderen. Je kunt je hier onderdompelen in de Bourgondische levenswijze van onze zuiderburen terwijl je geniet van het beste wat Zeeland te bieden heeft.


Het huidige Zeeuwsch Vlaanderen bestaat officieel nog uit 3 grote
gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst. Deze autoroute
brengt je langs deze steden en vele kleine pittoreske dorpjes. De
Westerschelde en de gastronomie zijn uiteraard niet vergeten. We
brengen je tot op een mooi plekje waar je rustig kan genieten van die brede Westerschelde. De autoroute geeft je ook vele kansen om te proeven van de culinaire geneugten: Philippine en Sluis vormen daarbij de toppers. Er zijn teveel bezienswaardigheden in Zeeuwsch Vlaanderen om ze allemaal op één dag te doen maar we informeren je over die kleine plaatsjes met bijzondere musea of attracties, het is dan aan jou om te beslissen.



Encyclopedie van Zeeland
Het ontstaan van Zeeland


Uit in Zeeland

De gemeenten van Zeeland (40 % water)

Oppervlakte  2.933,89 km2  (1.787,13 km² land  en 1.146,76 km² water)



Borsele (22.799 inwoners) Kern : Heinkenszand
Goes (37.632 inwoners)
Hulst (27.503 inwoners)
Kapelle (12.712 inwoners) Kern : Wemeldinge
Middelburg (48.445 inwoners)
Noord-Beveland (7.281 inwoners) Kern : Kamperland
Reimerswaal (22.603 inwoners) Kern : Yerseke
Schouwen-Duiveland(33.736 inwoners) Kern : Zierikzee
Sluis (23.525 inwoners) Kern : Breskens

 buurtschappen Sluis :

Akkerput, Bakkersdam, Balhofstede, Biezen, Boerenhol, Cadzand-Bad, Draaibrug, Het Eiland, Heille, Hoogeweg, Kapitalendam, Klein-Brabant, Koninginnehaven, Kruisdijk, Kruishoofd, Maaidijk, Marollenput, Moershoofde, Mollekot, De Munte, Nieuwesluis, Nieuwland, Nieuwvliet-Bad, Nummer Eén, Oostburgsche Brug, Oudeland, Plakkebord, Ponte, Ponte-Avancé, Pyramide, Ronduit, Roodenhoek, Sasput, Scherpbier, Sint Anna ter Muiden, Slijkplaat, Slikkenburg, Smedekensbrugge, Steenhoven, Stroopuit, Terhofstede, Tragel, Turkeye, Valeiskreek, Veldzicht, Veldzicht (deels) en Vuilpan.


Terneuzen (54.505 inwoners)
Tholen (25.688 inwoners)
Veere (21.823 inwoners) Kern : Koudekerke
Vlissingen (44.465 inwoners)






Provincies Nederland

Reacties

  1. Zeeland wil in 2033 Culturele Hoofdstad van Europa worden. De provincie en de vier grote gemeenten (Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen) gaan hier samen aan werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De koude rillingen lopen over je rug bij een bezoek aan de slagvelden rond Ieper in de Vlaamse Westhoek. Maar zo ver hoef je helemaal niet te reizen om een idee te krijgen van de ellende die de Eerste Wereldoorlog heeft veroorzaakt.
    Net over de Belgische grens vanuit Zeeuws-Vlaanderen begint het direct al. In de kleinste dorpen, Kluizen, Ertvelde en Doornzele, herinneren oorlogsmonumenten aan de ‘Groote Oorlog'. Neem alleen al het oorlogsmonument in Kluizen, zo'n tien kilometer van Sas van Gent. ‘Aan onze helden, 1914-1918', staat erop. Twee Belgische soldaten houden elkaar met de handen vast en lijken troost bij elkaar te zoeken. Het monument vermeldt niet minder dan dertien namen van gesneuvelde militairen en de naam van één burgerslachtoffer. Kluizen zal in die tijd niet veel meer dan duizend inwoners hebben geteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeeuwse verenigingen moeten gaan betalen voor sportwedstrijden in natuurgebieden. De eerste facturen zijn al verstuurd. Sommige clubs zijn nog in onderhandeling over de tarieven, maar het nieuwe beleid valt niet overal goed. ,,Het landelijk beleid is er op gericht om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen en ook te laten sporten. Het duurder maken is niet echt stimulerend”, laat Vereniging Zeeland Atletiek (VZA), een samenwerkingsorgaan van Zeeuwse clubs weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voorafgaand aan hun optreden in de Ancienne Belgique in Brussel zijn de muzikanten van Bløf en zangeres Geike Arnaert vanavond verrast met een dubbele platina plaat voor de single Zoutelande.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De Zeeuwse economie groeit in 2019 minder hard dan dit jaar. ING Economish Bureau voorspelt een groei van 1,7 procent. Dat is een half procent minder dan in 2018 (2,2 procent groei). Vooral de industrie en het gebrek aan gekwalificeerd personeel temperen in Zeeland de economische groei.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bløf geeft zaterdag 6 april een benefietconcert in de Oostkerk in Middelburg. De kaartverkoop begint komende maandag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeeuwse gemeenten profiteren steeds meer van de toeristen. Volgend jaar verwachten zij samen voor het eerst meer dan 20 miljoen euro op te halen aan toeristenbelasting.
    Met een gezin van vier personen in 2019 één nachtje in een hotel in Middelburg? Dat betekent, boven op de kamerrekening, 8,80 euro afrekenen aan de gemeente. Met hetzelfde gezelschap twee weken naar de camping in Renesse? De gemeente incasseert 78,40 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De groei van het inwonertal is in dit jaar in Zeeland nog groter geweest dan in het ook al bijzondere jaar 2017. Volgens de voorlopige cijfers van de gemeenten telt Zeeland nu 383.137 inwoners. Dat zijn 833 meer dan het CBS noteerde op 1 januari. In 2017 nam het inwonertal toe met 752.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lewedorp is bijna jarig. Het jongste dorp van Zeeland bestaat dit jaar 90 jaar. Dat wordt het hele jaar gevierd met verschillende activiteiten.
    In het jaar 1929, op 13 december om precies te zijn, nam de gemeenteraad van de toenmalige gemeente ’s-Heer Arendskerke het besluit dat het plukje huizen in de Kraayertpolder een eigen naam kreeg: Lewedorp. Tot die tijd werd het aangeduid met de naam van het nabijgelegen treinstation: Noord-Kraayert. De naam Lewedorp is een eerbetoon aan de toenmalige burgemeester U.E. Lewe van Neijenstein van 's-Heer Arendskerke. Zijn inzet voor de ontwikkeling van het gehucht is beloond met de vernoeming in de plaatsnaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zeeland hoort de komende jaren bij de duurste provincies op het gebied van wegenbelasting. Bezitters van bijvoorbeeld een Volkswagen Golf (benzineversie) betalen dit jaar 608 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Er komen fors meer koopwoningen in Zeeland bij, terwijl het aantal huurhuizen juist daalt. Op 1 januari 2018 telde de provincie 185.264 woningen. Dat zijn er 910 meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het inademen van zeelucht, dus ook die in Zeeland, helpt om kanker te bestrijden en werkt cholesterolverlagend. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Carnavalsoptochten in Zeeland
    Aardenburg (Uulehat)
    Zaterdag
    14.00 uur: Start optocht;

    Clinge (Kriekeputtersdorp)
    Zaterdag
    14.00 uur: Start optocht in Molenstraat;

    Graauw (Djerkenland)
    Zaterdag
    14.00 uur: Start optocht vanaf Oude Kaai;

    Hulst (Vossenstad)
    Zondag
    14.00 uur: Start optocht


    Kloosterzande (Kloorianenland)
    Dinsdag
    13.30 uur: Start optocht vanaf Groenendijk;

    Koewacht
    Zaterdag
    14.00 uur: Optocht vanaf voetbalveld;

    Kwadendamme (Pikpot)
    Zaterdag
    13.30 uur: Start optocht;

    Lamswaarde (Lamsoren)
    Zondag
    13.30 uur: Start optocht vanaf de Verkensmarkt;

    Lewedorp ('t Kraaienist)
    Zaterdag
    13.00 uur, start optocht;

    Nieuw Namen (De Mollen)
    Maandag
    14.11 uur: Start optocht;

    Ossenisse (d’Ossekoppen)
    Zondag 10 maart
    14.30 uur: Start optocht vanaf Zeedorp;

    Oud-Vossemeer (Grôôt Pesôôt)
    Zaterdag
    12.49 uur: Start optocht;

    Philippine (Mosselkrauwers)
    Zaterdag
    14.00 uur: Start optocht;

    Sas van Gent (Betekoppenstad)
    Zondag
    14.00 uur: Start optocht;

    s-Heerenhoek (Paerehat)
    Zondag
    13.30 uur: Start optocht;

    Sint Jansteen (Rattenrijk)
    Zaterdag
    14:00 uur: Start optocht vanaf Geslechtendijk;

    Sluiskil (De Zwartsnuvers)
    Zaterdag
    14.00 uur: Start optocht;

    Terhole (Loetzersland)
    Maandag
    14.00 uur: Start optocht vanaf Havendijk;

    Vogelwaarde (Vogelpiekland)
    Zaterdag
    13.30 uur: Start optocht vanaf Rapenburg;

    Westdorpe (Koetertdurp)
    Zaterdag
    14.30 uur: Start optocht vanaf De Baeckermat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten