Sleepvaart en baggerwerken


Het is niet van vandaag of gisteren dat sleepvaartbedrijven elkaar opzoeken. Wie kent nog het befaamde Vlissingse sleep- en bergingsbedrijf Van den Akker waarvan de drijvende bok Simson tientallen jaren de omgeving van het NS-station domineerde? Al in 1965 nam Smit Van den Akker over. Nog tot 2002 zou Van den Akker blijven bestaan. Het was daarna over en uit.

Van den Akker verdween. Het eveneens vermaarde Belgische sleepbedrijf URS, ook wel Union genoemd, onderging in 2003 hetzelfde lot. Althans, het Nederlandse Smit nam URS over. Zeven jaar later werd Smit op zijn beurt opgeslokt door Boskalis, dat vervolgens in 2016 met concurrent Kotug van de familie Kooren een samenwerkingsverband aanging: Kotug Smit.



3 grote sleepbedrijven in Noordwest-Europa over: Boluda, het Duitse Fairplay waarmee sleep- en bergingsbedrijf Multraship in Terneuzen nauw samenwerkt, en Svitzer dat eigendom is van het grote Deense scheepvaarconcern Maersk. Veel verder zal de schaalvergroting in de sleepvaart niet kunnen gaan.





Sterke baggervloot :

Van Oord heeft een sterke en moderne baggervloot. De nieuwe generatie schepen zorgt voor modernisering van onze vloot, waardoor onze concurrentiepositie in diverse markten wordt versterkt. Een voorbeeld van zo'n nieuw schip is het LNG-aangedreven kraanschip de Werkendam. Wanneer het schip klaar is, zal het volledig op LNG varen, met gasolie als back-up. Dankzij diverse slimme eigenschappen verbruikt de Werkendam minder brandstof en stoot zij minder CO2 uit, zonder dat de operationele productie afneemt.


  • cutterzuiger
  • valpijpschip
  • kabellegger
  • sleephopperzuiger
  • steenstorter
  • waterinjectievaartuig
  • backhoe
  • hopper barge en pushbuster
  • pijpenlegger voor ondiep water


Reacties

  1. Een ‘vreemd’ schip dobbert sinds begin deze week bij de sluizen van Terneuzen, de sleephopperzuiger Artevelde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vanochtend even voor tien uur in de Middensluis bij Terneuzen gezonken peilboot Zigzag was vanmiddag tegen twee uur alweer boven water getakeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De peilboot, eigendom van het Belgische baggerbedrijf DEME, is in Terneuzen aan het werk in verband met de bouw van de Nieuwe Sluis. DEME maakt deel uit de aanneemcombinatie Sassevaart die de Nieuwe Sluis aanlegt.

      Verwijderen
  3. Bergingsbedrijf Multraship is vandaag begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de berging van het gezonken binnenvaartschip Cardium. Het zandschip zonk op zaterdag 9 maart.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten