Fruitteelt

Zeeland is een echte fruitprovincie met 500 actieve fruittelers en 4000 hectare aan boomgaarden. Naast appels en peren worden in Zeeland ook pruimen, kersen, rood fruit, zwarte bessen en innovatieve kiwibessen verbouwd. Onze provincie is ook een van de oudste fruitteeltgebieden van Nederland. Al in de Middeleeuwen werd hier fruit geteeld. De fruitbomen doen het goed in de Zeeuwse klei met veel zonuren.



Bekende rassen als Elstar, Jonagold, Alkmene, Junami en Braeburn, maar ook een echt zomerappeltje als Zari en de Delcorf zijn de favorieten in Zeeuws appelland. Bij de peren zijn het chique namen die de fruittelers op hun borden schrijven: Conference, Doyenne du Comice, Clapps Favourite en Gieser Wildeman.


In 1901 werd in de Zeeuwse Wilhelminapolder een proeftuin voor fruitteelt opgericht. Bedoeld om de tuinbouw in Zeeland te stimuleren groeide later de Zeeuwse tuin later zelfs uit tot landelijk proefstation voor de fruitteelt. Het archief van de proeftuin is in 2012 overgedragen aan het Zeeuws Archief.

Reacties