Haaien

De gevlekte gladde haai heeft stompe tanden en jaagt voornamelijk op kreeftjes en krabben. ,,Die zien we vaker buiten de kering, zwemmend vanuit de Noordzee. Hij is ongevaarlijk. Bij een temperatuur van boven de 14 graden komt ie naar boven. In het naseizoen verdwijnt hij naar diepere wateren.


Sjef Mathijssen werkt samen met Sportvisserij Nederland. In zijn charterboot, samen met negen andere bootjes, vaart hij op 15 juli met uitgenodigde instanties, als het WereldNatuurFonds, aan boord naar Neeltje Jans om daar puur op haaien te vissen en ze te taggen. ,,De mannetjes uit het noorden en de vrouwtjes uit het zuiden komen daar samen om te paaien. In de zomer zitten er massaal jonkies in de Oosterschelde. Charterbootjes hebben er soms wel 60 aan boord. Andere vissoorten zitten er amper meer, maar de haaien steeds meer”, zegt Mathijssen.

Bij Neeltje Jans in de Oosterschelde

Het was de eerste haai van dit seizoen voor Marcel Mos. Sinds drie jaar vist de sportvisser uit Zwartewaal gericht op haaien en doet hij mee met Sharkatags. Dat is een project onder organisatie van Sportvisserij Nederland, waar bij gevangen haaien een zendertje wordt bevestigd om ze te volgen. ,,Weet je wat ik raar vind? Die getagde haaien vang ik nooit. Wel veel zenderloze haaien. Ze worden ook steeds groter. Een vriend van mij ving er vorige week één van 1,33 meter. De weervissers op de Oosterschelde halen 1,80 meter grote haaien uit hun netten. Dat gaat dan meestal om ruwe haaien die vis eten”, aldus Mos.


De gevlekte haai die Mos gisteren ving, een vrouwelijk exemplaar, mat 116 centimeter. ,,Ik heb er best wel even werk aan gehad om haar binnen te krijgen. Toen dat was gelukt heb ik de vis gefotografeerd en weer teruggezet. Door de golfslag met branding ging dit nog niet heel gemakkelijk. Maar ze zwemt weer. Verder geen vis meer kunnen vangen”, aldus Mos die een forellenvijver heeft voor zijn werk. Op zijn vrije maandagen is hij veel met hengel aan de waterkant te vinden.

Zoutelande 13/06/2020

Reacties

  1. De natuur in Zuid-Holland en Zeeland is herbevolkt met 376.000 jonge palingen. In Friesland gebeurde vorige week hetzelfde met ruim 207.000 jonkies. Beroepsvissers namen vandaag in Ouddorp aan het Grevelingenmeer de honderdduizenden palinkjes aan boord om ze verspreid over het Grevelingenmeer uit te zetten. De herbevolking met jonge paling gebeurt in heel Europa, om de palingstand te stimuleren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten