Dishoek

Dishoek ligt in een smalle, maar prachtige strook natuur met duinen en bossen, die een natuurlijk decor voor het achterland vormt. De grote zeeschepen varen vlak voor de kust voorbij. Een schitterend uniek gezicht. Uitermate geschikt voor een heerlijke kustwandeling of fietstocht. U zult dan ook heel wat buitenplaatsen, fraaie Zeeuwse hoeves, boomgaarden en dorpjes tegenkomen.

Het kustdorp Dishoek ligt onder aan de duinen aan de westkant van Walcheren. In een schitterend natuurlandschap, omgeven door de mooiste zuiderstranden van Nederland. Het strand bij Dishoek is breed, weids en biedt ook in het hoogseizoen rust en ruimte. Wilt u er op uit dan bent u op de fiets zo in de groene omliggende polders, waar monumentale boerderijen, welen en mantelingen het beeld bepalen.



Iets verder landinwaarts ligt het dorp Koudekerke. Op het gezellige dorpsplein vindt u heerlijk zonnige terrassen alwaar u van een hapje en een drankje kunt genieten. Verder zijn er verschillende gelegenheden waar, van zeer eenvoudig tot uitgebreid, gegeten kan worden. Voor het echte vakantiegevoel past het immers om lekker aan te schuiven in een restaurant, eetcafé of pannenkoekenhuis.
 
Vuurtorens van Kaapduinen

De vuurtorens van Kaapduinen zijn twee lichtopstanden bij Dishoek. De twee vuurtorens vormen samen een lichtlijn in noordwestelijke richting om schepen veilig door de vaargeul te loodsen. De lichtopstanden dragen de namen Kaapduinen Hoog en Kaapduinen Laag.


De lichtlijn kruist met de lichtlijn van de lichtopstand Zoutelande met Westkapelle Hoog.

In de verte Westkapelle hoog

Kenmerken

Naam: Kaapduinen Hoog en Laag
BouwJaar: 1951
Torenhoogte: 12,6 m en 13,8 m
Lichthoogte (boven zeeniveau): 35,0 m en 26,0 m
Bemand: Nee
Toegankelijk voor publiek: Nee

Verder is Vuurtorens van Kaapduinen nabij de volgende bezienswaardigheden: Bunkercomplex Dishoek (±150 m), Toeristenkerk Dishoek (±350 m) & Manege de Zwaanhoek (±1,0 km).

De vuurtoren : deel 1 , deel 2 , deel 3 , deel 4 , deel 5

  • De eerste bekende vuurtorens
  • De kolos van Rhodos
  • De lens van Fresnel
  • Nederlandse kustbewaking
  • Vuurtorens met een vreemde naam

Zoutelande

Het dorp Zoutelande ligt bijna op de kop van Walcheren, een voormalig eiland dat centraal in de provincie Zeeland ligt. Samen met Dishoek en Westkapelle vormt het het strand van Zoutelande de Zeeuwse Rivièra.

Het toerisme is tegenwoordig veruit de belangrijkste bron van inkomsten. Hoewel het toerisme hier minder massaal is dan in dorpen zoals Domburg en Renesse heerst er in Zoutelande vrijwel altijd een gezellige drukte. In de zomermaanden zijn het vooral de zonaanbidders die de weg naar Zoutelande prima weten te vinden. Tijdens de andere seizoenen wordt het strand van Zoutelande vooral bevolkt door wandelaars, vissers en sporters. Zo zijn de duinen aan de zuidkant van Zoutelande erg populair om te paragliden. Vanaf strandpaviljoen De Zeeuwse Rivièra heb je een prachtig uitzicht op deze bijzonder activiteit in de lucht.









Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915), Zoutelande, ca. 1910-15

Domburg, Marie Tak van Poortvliet Museum

Reacties