Storm

Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgekondigd vanwege de naderende storm Ciara. De waarschuwing is voor de provincie Zuid-Holland van kracht vanaf zondag aan het einde van de middag.

Windkracht 10 !


Vlissingen bij de leeuwentrap



Waarom krijgen stormen eigenlijk een naam?

Een storm krijgt pas een naam als er sprake is van code oranje. Bij code oranje is het devies ‘wees voorbereid’, bij code rood moet er actie worden ondernomen. Een naam maakt mensen bewuster van de gevaarlijke weersomstandigheden en zet ze aan tot actie, zo blijkt uit Brits onderzoek. Ook is het simpelweg makkelijker communiceren wanneer weerinstituten, media en overheidsinstanties aan de hand van de naam weten dat ze het over dezelfde storm hebben.

Of een storm die bijvoorbeeld Gerda heet minder serieus wordt genomen? Zou kunnen, denkt weervrouw Diana Woei, maar de voordelen van een naam wegen toch echt zwaarder. ‘Mensen kunnen zich er meer bij voorstellen, en houden er daardoor meer rekening mee.’
Hoe komt een storm aan zijn naam?

Het KNMI is aangesloten bij Eumetnet, een netwerk van Europese nationale meteorologische diensten, dat een systeem ontwikkelt met stormnamen voor heel Europa. Daarbinnen bestaan ook weer verschillende groepen: het KNMI maakt deel uit van dezelfde groep als de Britse en Ierse weerdiensten.

De namenlijst van het huidige stormseizoen, begonnen in september, bestaat deels uit Britse en Ierse inzendingen, waarvan de populairste zijn gekozen. De rest van de namen is afkomstig van een lijst van het KNMI. Het Nederlandse weerinstituut sloot zich vorig jaar aan bij het namensysteem omdat het binnen Europa wil samenwerken om mensen bewuster te maken van gevaarlijke weersomstandigheden. ‘Stormen houden zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen’, aldus een woordvoerder. Aan het eind van het stormseizoen wordt geëvalueerd of het namensysteem een succes is. Daarna kunnen Nederlanders mogelijk zelf potentiële namen insturen.


Net als bij orkanen worden de stormnamen toegekend op alfabetische volgorde. Ciara is al de derde storm dit jaar die Groot-Brittannië en Ierland teistert. Voorgangers Atiyah en Brendan hebben Nederland niet bereikt.

Zware stormen in Nederland sinds 1910





Reacties

  1. Terwijl we nog steeds kampen met de naweeën van storm Ciara, is haar opvolger Dennis al in de maak op de Atlantische Oceaan. Hij zal in de loop van zondag ons land bereiken, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten