Koewacht

Koewacht is het centrum van de vlascultuur. In de zomer krijgt het landschap hier prachtig 'vlasblond haar'. Ruim de helft van de Nederlandse vlasproductie komt hier vandaan. In Museum 't Vlasschuurken herleeft de geschiedenis van de vlasbewerking in het decor van een traditionele Zeeuws-Vlaamse zwingelstal. Koewacht heeft een gezellig dorpscentrum met een ambachtelijke middenstand. In het landschap in de omgeving van Koewacht vinden we nog restanten van forten. Ze maken deel uit van de Staats-Spaanse Linies, cultuurhistorische verdedigingslinies uit de Tachtigjarige Oorlog.



De kern heeft een oppervlakte van 112 hectare. Op 1 januari 2020 had Koewacht 2.499 inwoners, 1.254 mannen en 1.245 vrouwen.

Naamsverklaring
Samenstelling van koe 'vrouwelijk rund' en wacht, bij het Zuidnederlandse wachten 'hoeden van vee, bewaken'.Het ‘koeienwachten’ was in de tijd rond het ontstaan van dit dorp een belangrijke functie en verklaart de naam.

Een koe tussen 3 bomen van sinopel


Corona
Voor bakker Frans Otto uit Koewacht is zijn werk de laatste week nogal veranderd. Zijn zaak zit middenin het Zeeuws-Vlaamse dorp, maar aan de Belgische kant van de grens. Door de strengere maatregelen van België tegen het coronavirus mogen de Nederlandse inwoners van Koewacht geen brood meer halen bij de bakkerij van Otto.

En daarom staat Otto nu niet alleen maar in de bakkerij, maar ook op straat. Want hij wil de inwoners die aan 'de verkeerde kant' van de grens wonen wel aan hun dagelijks brood helpen. "Het is een regel die mijn klanten en ik nergens op vinden slaan", zegt Otto. Van de blokkades tot aan de voordeur van de bakkerij is zo'n twintig meter. " Als de buurman niest en de druppeltjes vliegen door de lucht dan kunnen ze ook in België terecht komen hoor. Het coronavirus houdt echt niet op bij de grens."

Aan de grens, bij de blokkade, staat nu een vaandel van de bakkerij en daar wachten de Nederlandse klanten op hun brood dat Otto dan in zijn zaak gaat halen. "Ik mag wel de grens over om het brood te gaan bezorgen, maar de klanten mogen niet mijn zaak binnen. Ik woon nota bene zelf in het Nederlandse gedeelte van Koewacht."

Reacties