Uniek !

Spotters uit heel het land in Wilhelminadorp voor bijzondere arend: ‘Hij is behoorlijk uit koers’


,,Dat het beestje hier is, mag je gerust uniek noemen’’, zegt Jaap Denee, die vanuit Ermelo naar Wilhelminadorp is gekomen. ,,Ik meen dat het nog maar de zesde keer is dat hij in ons land is gezien.’’ De steppearend broedt volgens hem ten oosten van de Kaspische zee en overwintert in Afrika. ,,Het beestje is dus behoorlijk uit koers geraakt.’’

De bijzondere arend is de vogelspotters goedgezind, want hij bleef vrijdagochtend heel lang zitten na te zijn neergestreken in de Wilhelminapolder. ,,Meestal vliegt zo’n arend over en heb je heel veel geluk als je hem in beeld kunt vangen’’, weet Denee. Maar deze heeft het kennelijk naar z’n zin. Als er dan ook nog wat voedsel is, blijven ze soms best een tijdje op dezelfde plek.’’

----------------------------------------------------------------------------

Een oehoe en haar drie jongen van amper vijf weken oud verblijven op het balkon van een appartement in het Belgische Geel. Opmerkelijk en vooral indrukwekkend. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en laat zich zelden zien, laat staan in het midden van een stad.



In de bloembak van het appartement van de Nederlandse Jos Baart (64), pal in het centrum van Geel, woont sinds enkele weken een ‘oehoe-familie’. Sinds eind vorig jaar werd er regelmatig een uil gespot in het stadscentrum, die besloot haar drie kuikens uit te broeden in een bloembak van 1 meter op 2 meter. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en heeft al snel een vleugelspanwijdte van bijna twee meter. In België leeft deze vogel vooral in steengroeven en in de Ardennen.

Het is dan ook een waar spektakel als moeder-oehoe haar 1 meter 80 brede vleugels spreidt om vanuit haar ‘balkonnest’ op zoek te gaan naar voedsel voor haar jongen. ,,Ze zit hier de hele dag op mijn balkon met haar jongen te slapen”, gaat Jos verder. ,,In de vroege avond verdwijnt ze dan, om samen met de vader van de jongen op jacht te gaan. Ze brengt allerlei prooien richting haar kroost. Onder meer ratten en duiven staan op het menu van de uilskuikens.”

----------------------------------------------------------------------------

Uit het niets voelde hij een harde klap tegen zijn achterhoofd. Mattheo van Koeveringe (21) uit Oostdijk kijkt op en ziet een buizerd wegvliegen. Op het moment dat hij zijn hardlooprondje wil vervolgen keert de roofvogel terug voor een nieuwe poging. En weer is het raak.

Van Koeveringe houdt na de aanval een aantal flinke krassen over op zijn schedel. ,,En ik ben behoorlijk geschrokken”, zegt hij. ,,Na die eerst klap dook ik ineen. Vervolgens zag ik de buizerd wegvliegen richting de hoogspanningskabels om vervolgens weer terug te keren en mij opnieuw aan te vallen.”



Op een aantal plekken in Nederland zijn momenteel ‘terrorbuizerds’ actief die hun nesten op uiterst agressieve wijze verdedigen met schijnaanvallen. Een aantal mensen is al gewond geraakt en gemeenten zetten waarschuwingsbordjes neer om burgers te attenderen op mogelijk gevaar. De Vogelbescherming spreekt van uitzonderlijke situaties.

Reacties