Azobe
Toepassingen
Wegens zijn grote sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid veel gebruikt als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, damwand, gordingen, vlechtwerken, geluidsschermen, draglineschotten, buikdenningen en steunconstructies voor zware machines
De laatste jaren ook veelvuldig toegepast voor constructieonderdelen in galerijen en parkeerdekken in de woningbouw vanwege de goede sterkte- en brandwerende eigenschappen.
Sluisdeur |
In Parijs rijden de metrotrein op spoor-rails van Azobe.
Steenschotten
Steenschotten ontstaan door het gebruik van de schotten in ambachtelijke steenfabrieken. In deze fabrieken worden de schotten gebruikt voor stenen die net gebakken uit de oven komen, waarna ze ze laten trillen op deze schotten, om ze te laten afkoelen en drogen. De warmte en het cement dat deze stenen achterlaten zorgt voor een unieke uitstraling van elk schot.
Massaranduba is een klassieke, tropische houtsoort, die al sinds eeuwen in Nederland gebruikt wordt. De traditionele Nederlandstalige naam is paardenvleeshout, maar tot voor kort was het bekender onder de Surinaamse naam bolletrie.
steenrondsel met bolletriestaven |
Tegenwoordig wordt het verhandeld onder de Braziliaanse naam maçaranduba, omdat het vooral geïmporteerd wordt uit Brazilië. De boom wordt ook gebruikt voor het winnen van latex.
Het is een zware houtsoort die (in de regel) in water zinkt. Vers gekapt is het vleeskleurig, maar het donkert na en krijgt dan een rode tot roodbruine kleur. Het hout is heel sterk, maar goed te bewerken en mooi af te werken. Hoewel het in feite geschikt is voor een groot scala aan toepassingen van heel fijn (bijvoorbeeld muziekinstrumenten) tot grove constructies wordt het tegenwoordig vooral gebruikt in de water- en bruggenbouw en voor tuinhout.
Historisch gezien is de belangrijkste toepassing in molens, waar het al sinds eeuwen gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor de staven in een steenrondsel. Een steenrondsel drijft het maalkoppel in een korenmolen aan.
Reacties
Een reactie posten