Werkschip

Het grootste werkschip ter wereld komt binnenkort naar Vlissingen. De Pioneering Spirit, het offshoreschip van rederij Allseas, doet op 16 augustus de haven van Vlissingen aan om een deel van een boorplatform af te leveren. Het schip wordt rond 14.30 uur in Vlissingen-Oost verwacht.


 De Pioneering Spirit heeft de vorm van een gigantische catamaran. Het wordt vooral ingezet om boorplatforms te ontmantelen. Het schip is 382 meter lang en 124 meter breed en heeft een oppervlakte van acht voetbalvelden. De bouw kostte 2,6 miljard euro.

,,In de Sloehaven worden twee zogenaamde flare jacket modules van het schip op een ponton gezet en vervolgens naar de Sagro gebracht", zegt Allseas-woordvoerder Jeroen Hagelstein. Allseas is nu op de Noordzee op het Tyra-veld bezig voor Total. Daar is de bovenbouw van een platform weggehaald, die naar een werf in Denemarken gaat. In Vlissingen zal het schip de onderbouw van twee platformen afleveren om verder af te breken.

 


Boven het water

De lading van het schip zal ook nog eens 110 meter boven het water uitsteken. Ter vergelijking, de televisietoren van Goes is inclusief mast tegenwoordig 137 meter hoog. Schippers hebben nu al instructies gekregen hoe te handelen als het schip de Westerschelde opvaart.




Bijzonderheden

- Lengte: 382 meter (even lang als 5 Boeings 747, 31 stadsbussen en 2,3 maal het hoogste gebouw van Nederland)
- Breedte: 124 meter
- Ruimte tussen de twee boegen: 59 meterMaximale diepgang: 27 meter
- Vaarsnelheid: 14 knopen (26 km/u)
- De hefcapaciteit van de tilconstructie op de boegen is voldoende om zes Eiffeltorens in één keer op te tillen. Om de gehele romp te verven is bijna 2,5 miljoen liter verf nodig.

In het schip ligt ruim 2500 kilometer aan elektriciteitskabels. Dat staat gelijk aan de afstand tussen Rotterdam en Moskou.



Reacties