Kats

Het dorp Kats ligt op de zuidoostelijke punt van het eiland Noord-Beveland. Het is een klein dorp waar veel kunstenaars wonen. Ze vinden hier rust en inspiratie voor hun werk.
Het dorp werd in de 13 eeuw al vermeld, als Suburchdike. Het verdronk bij grote overstromingen op Noord-Beveland. In de 17e eeuw ontstond het huidige dorp Kats (Catz).

Het dorp kreeg een molen, die in 1922 definitief verloren ging in een brand. De typerende Katse Kerk uit 1687 is bewaard gebleven. Het gebouw doet nog steeds dienst als kerk, maar is ook een populaire trouwlocatie tegenwoordig. Daarnaast worden er concerten en exposities gehouden.


Midden in het dorp vind je voor de oude smederij, een travalje. Daar werd vroeger een paard in vastgezet, zodat de smid de hoeven kon beslaan.

Het dorp Kats is als woonplaats zeer geliefd bij kunstenaars. Ze vinden hier inspiratie en rust om te kunnen werken. Het dorp heeft een heel tolerante sfeer en een hechte gemeenschap. Er bestaat een bloeiend verenigingsleven ondanks het kleine aantal inwoners van nog geen 400 mensen. Er zijn regelmatig exposities in het dorp, soms gewoon bij de kunstenaars thuis in hun atelier in de huiskamer.

Beeldbepalend voor het dorp zijn de mobiele kranen in de werkhaven, je ziet ze van veraf al liggen. Ze zijn ingezet bij de bouw van de brugelementen voor de Zeelandbrug. De kranen worden nog steeds gebruikt, zij het niet meer intensief. Achter de werkhaven, ligt de jachthaven van Kats. Een populaire uitvalsbasis voor watersporters die in de Oosterschelde of op het Veerse Meer willen varen.

Van Hattum en Blankevoort NV uit Beverwijk en de NV Amsterdamsche Ballast Maatschappij uit Amsterdam kregen op 29 mei 1962 de opdracht tot de bouw van de Oosterscheldebrug, die de brug tussen 1963 en 1965 realiseerden. Bij Kats werd een werkhaven aangelegd met twee grote portaalkranen, waar de brugelementen werden gebouwd. 




De drijvende bok Ingenieur J.G. Snip zette de verschillende elementen op hun plaats. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van 95 meter en een beweegbaar gedeelte van veertig meter. Op 15 december 1965 stelde Koningin Juliana de brug officieel voor het wegverkeer open. De dag ervoor was de veerboot Koningin Emma voor de laatste keer heen en weer gevaren tussen Kats en Zierikzee. Het geld voor de bouw van de brug had de Provincie Zeeland geleend. Om de lening terug te kunnen betalen moest voor iedere passage bij Colijnsplaat tol betaald worden. Tot 1989 is de tol gebruikt voor de afbetaling, daarna werd de tol in een onderhoudsfonds gestort. Op 1 januari 1993 werd de brug tolvrij. Op 13 april 1967 besloot de Provincie Zeeland haar de definitieve naam Zeelandbrug te geven. De brug was bij oplevering de langste brug van Europa. Set van 12 opnames.

De haven aan de Oosterschelde


Net buiten het dorp ligt de Zeeuwse Rozentuin. Deze kwekerij heeft de grootste sortering rozen en clematis van Nederland. Je kunt er wandelen door de landschapstuin van zo’n vijf hectare groot en er worden regelmatig evenementen gehouden.


Reacties