Pampus

We hebben de uitdrukking 'voor pampus liggen' te danken aan het eiland Pampus. Dit was een wachtplek voor de schepen van de VOC. Tegenwoordig is Forteiland Pampus ideaal voor een dagje weg. Het ligt op een half uurtje varen vanuit Amsterdam of Muiden.



Pampus is het belevingscentrum van de Stelling van Amsterdam en ligt in het midden van het IJmeer. Het werd in 1996 opgenomen als UNESCO Werelderfgoed. Beleef op het Forteiland honderden jaren Nederlandse geschiedenis en verken de tientallen ruimtes in het fort. Kanonschoten vliegen je om de oren en door multimedia zijn de vertrekken weer net als vroeger. Er zijn speurtochten en rondleidingen, maar bezoekers kunnen ook zelf met een routekaart door het fort dwalen. Kinderen kunnen met speciale Pampus-sleutels games in het fort activeren en spelen. Pampus organiseert ook grote evenementen, zoals Sail Pampus.


MUIDEN AAN HET MARKERMEER


Muiden is een geliefd historisch plaatsje aan de monding van de Vecht. Muiden heeft zijn naam te danken aan de muisgrijze uniformen van de Nederlandse troepen 1939.

Het Muiderslot dat rond 1280 gebouwd werd in opdracht van graaf Floris V is samen met forteiland Pampus onderdeel van de Stelling van Amsterdam.



Het bekende terras van café ‘Ome Co’ aan de zuiderzeesluis (anno 1673) naar de Vecht trekt veel bezoekers.

DE PARELS AAN HET MARKERMEER

  • Edam
  • Hoorn
  • Marken
  • Muiden
  • Pampus
  • Volendam
Edam is een liefdevol onderhouden dorp met trapgevel-huisjes, een speeltoren met carrilon, een mooi stadhuis en natuurlijk de kaasmarkt (meestal op woensdag in juni en augustus). In 1574 kreeg Edam het recht een kaasmarkt te houden. Hier wordt het welbekende bolvorige kaasje het ‘Edammertje’ (sedert de veertiende eeuw) verhandelt. In het waaggebouw (anno 1778) zit een kaaswinkeltje. De marktplaast is een grote gewervelde brug genaamd de Damsluis. Het fort bij Edam is één van de 42 vestingen van de Stelling van Amsterdam.


Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw.
Je voelt de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders.

Vissers hangen nog steeds hun netten te drogen aan de brug, soms wordt in de haven een oud schip opgeknapt en vertelt een Horinees je een prachtverhaal over de avonturen van de Jongens van Bontekoe of de Slag van Bossu, die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten.

De stad kwam tot bloei in de 17e eeuw toen door de Verenigde Oostindische Compagnie en de haven vol lag met trotse zeilschepen en de bemanning slenterde door de kleine straatjes en steegjes van Hoorn . . . het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen is daarvan exponent.

Hoorn telt zo’n 70.000 inwoners en ligt als een driehoek (met 9 km kustzone) in het Markermeer.
Ter vergroting van de havencapaciteit zijn tussen 1662-1665 in het Blauwe Hart twee landtongen aangelegd; het Visserseiland (voorheen Westeiland) en het Oostereiland.

De Hoornse haven heeft altijd een grote rol gespeeld in het karakter en de ontwikkeling van de stad.
Eens het vertrekpunt van V.O.C. schepen, later thuishaven van de vissersvloot en tegenwoordig een geliefde plaats voor watersporters.



Voormalig eiland Marken Marken is sinds 1957 door een dam verbonden met het vaste land. Eiland Marken werd in de 13e eeuw door monniken ingedijkt. Op het hoogste punt waar nu een kerk staat stond vroeger het klooster. De lager gelegen huisjes werden wegens vele overstromingen gebouwd op terpen. Men leefde van landbouw en visserij. Begin vorige eeuw had Marken nog een vloot van 137 botters.

Marken vuurtoren

Volendam is een toeristisch oud vissersdorp dat in de 15e eeuw ontstond. Met veel café’s, restaurantjes en hotel Spaander (anno 1881) aan de haven.


Reacties