De Westerschelde

De Westerschelde is een zeearm in Zeeland. De vaarweg staat in open verbinding met de Noordzee en de Schelde. De Westerschelde is een belangrijke verbinding tussen Antwerpen en Vlissingen.


  • Lengte: 95 km
  • Breedte: 2000 tot 8000 m
  • Diepte: -51,44 tot -13,44 NAP
Schelderadartoren De Lange Neel van de Westerschelde

Sinds 2016 is de 115 m hoge radartoren De Lange Neel op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in gebruik genomen. Het is de hoogste radartoren van Europa. De radarantenne kijkt verder uit op zee, wat zorgt voor verbeterd zicht op het scheepvaartverkeer op de Westerschelde bij het belangrijke ankergebied de Steenbank. Deze video laat zien hoe belangrijk De Lange Neel is en hoe het werk er in de radartoren aan toe gaat.




Op het voormalige werkeiland Neeltje Jans werd de nieuwe Schelderadartoren gebouwd.
De radartoren wordt 115 meter hoog en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Vlaams-Nederlandse Schelderadarketen.


Zo'n 40 kilometer uit de Zeeuwse kust ligt een belangrijk ankergebied: de Steenbank. Schepen wachten hier tot ze beloodst worden en toestemming krijgen de Westerschelde op te varen. Hoewel dit gebied nu wel zichtbaar is voor de verkeersleiders op het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen, voldoen de beelden niet aan de hoge eisen van Rijkswaterstaat. Bovendien is het lastig om ook kleinere schepen in beeld te krijgen. Door de geavanceerde antenne op de nieuwe radartoren verbetert het zicht aanzienlijk. Het scheepvaart verkeer op de Noordzee en van en naar de havens verloopt daardoor veiliger en vlotter. Dankzij de aanzienlijke hoogte van de toren - 115 meter - kan de radarantenne straks tot wel 40 kilometer de Noordzee opkijken.


Met de bouw van deze nieuwe radartoren en met behulp van de gedetailleerde beelden die de nieuwe radarantenne gaat leveren, kunnen de Nederlandse en Vlaamse verkeersleiders, die verantwoordelijk zijn voor het scheepvaartverkeersmanagement in het Scheldegebied, de scheepvaart van en naar de Nederlandse en Vlaamse havens nog veiliger en vlotter begeleiden.



Vlaanderen en Nederland werken succesvol samen op nautisch vlak in het Scheldegebied. Deze samenwerking heeft een lange geschiedenis. Sinds het Scheidingsverdrag van 1839 volgden nog vele andere verdragen, die de samenwerking een juridische basis geven en leidden tot tastbare resultaten. De grensoverschrijdende Schelderadarketen is een concreet voorbeeld van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.



Op de pagina's over de organisatie vindt u meer informatie over hoe het beleid in het Scheldegebied gestructureerd is.

TOELICHTING TIJPOORTEN / DIEPGANGEN

Animatie Dynamische Kielspeling Westerschelde



Steden en dorpen aan de Westerschelde (rechteroever) :
Vlissingen , Ritthem , Borssele , Ellewoutsdijk , Scheldeoord , Hoedekenskerke
Hansweert , Waarde , Rilland , Bath

Aan de linkeroever :
Breskens , Terneuzen , Ossenisse , Kloosterzande , Graauw




Reacties

  1. Een mammoetkaak met vier kiezen van tienduizenden jaren oud. Opgevist in de Westerschelde, bij Terneuzen. Bijzonder? Het was onderzoeker Klaas Post (65) er niet om te doen tijdens vier expedities met de Urker kotter UK-12. Zijn aandacht ging naar de loodzware brokken zandsteen in de netten. Want in die brokken zaten bijna puntgave walvisschedels met de onderkaken er nog aan. Nog tot en met 19 mei worden die tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten