North Sea Port

Jaarlijks varen ruim 9.300 zeeschepen en bijna 40.000 binnenvaartschepen het havengebied binnen om goederen te laden en te lossen. North Sea Port is via de (Noord)zee bereikbaar en is verbonden met het Europese netwerk van binnenwateren.

Toegevoegde waarde
13,49 miljoen euro
de nummer 3 van de Europese havens

Werkgelegenheid
97.243 banen (44.457 direct en 52.786 indirect)
ongeveer 525 bedrijven

Goederenverkeer
70,3 miljoen ton goederen via zeevaart vervoerd door 9.371 zeeschepen
58 miljoen ton goederen via binnenvaart vervoerd door 40.000 binnenvaartschepen
de nummer 10 van de Europese havens

Diepgang
Vlissingen 17 meter
Terneuzen en Gent 12,5 meter

Kanaal Gent-Terneuzen
geen getijden
18 zeemijl lang en 13,5 meter diep
toegankelijk voor schepen tot 92.000 DWT (deadweight ton) met een maximumlengte van 265 meter, een breedte van 37 meter en een diepgang van 12,5 meter


Lijst van zeeschepen

De Rotterdamse droogdokmaatschappij

Hieronder worden alle 355 gebouwde schepen en civiele konstrukties bij De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, gerangschikt naar bouwnummer, weergegeven. Klik op de foto-knoppen om de tot nu toe gevonden en verwerkte informatie over deze schepen te bekijken. (Indrukwekkende site!)

Nieuwe Sluis Terneuzen
in het sluizencomplex komt in de loop van 2022 een nieuwe grote sluis
wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16 meter diep
is geschikt voor grote zeeschepen van 366 meter lang, 49 meter breed en 15 meter diep

Uit te geven grond
ca. 1000 hectare

Havengebied
9.100 hectare (of bijna 18.000 voetbalvelden)
19 dokken/havens
55 km kademuren, 130 km wegen, 212 km sporen.

North Sea Port Terneuzen

Havenkaart

Nieuw in 2019: gratis rondvaarten Gent-Terneuzen en Terneuzen-Gent




North Sea Port heeft acht publieke aandeelhouders.

Langs Nederlandse kant zijn dat de provincie Zeeland (25%) en de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen (elk 8,33%). Langs Vlaamse kant gaat het om de stad Gent (48,52%), de gemeenten Evergem (0,03%) en Zelzate (0,005%) en de provincie Oost-Vlaanderen (1,444%).

De aandeelhouders worden betrokken en geïnformeerd in een aandeelhouderscommissie. Daarin zitten alle verkozenen van de gemeenteraden, de Nederlandse raden en staten en de provincieraden. Daarnaast vindt er structureel en bilateraal overleg met de aandeelhouders plaats.

Haventermen

Honderden termen uit de wereld van logistiek en transport




Samsung Heavy Industries heeft  het containerschip ‘MOL Triumph’ opgeleverd aan MOL (TOKYO-Mitsui O.S.K. Lines). Dit is niet meer het allergrootste containerschip ter wereld met een capaciteit van 20.170 TEU aan boord.

Het allergrootste 23 646 TEU


Isabella MSC
Het opvallenste "roze" containerschip

Van een Japans rederij

Bekijk North Sea Port vanuit de lucht: van de Noordzee tot Gent North Sea Port al eens vanuit de lucht gezien? Vlieg in 45 seconden mee over het 60-kilometer lange havengebied vanaf de Noordzee, via Vlissingen en Terneuzen, over het Kanaal Gent-Terneuzen tot in het centrum van Gent.



Binnenvaart diensten

Met onze uitgebreide vloot schepen bedienen wij een uitgebreid netwerk in Noordwest-Europa. Het netwerk loopt van Eemshaven in Noord-Nederland tot aan Basel in Zwitserland. De Danser schepen zijn vaste verschijningen op de Rijn, Maas Lek, Neder-Rijn, Leie, Schelde en het Albertkanaal. Elke rivier heeft zo zijn eigen karakteristieken.
Danser beschikt over een veelzijdige vloot met diverse afmetingen, zodat wij elke rivier goed en veilig kunnen bevaren.

Reacties

  1. Het was te verwachten, de gratis rondvaarten die North Sea Port dit jaar op meerdere zaterdagen vanaf 9 februari aanbiedt over het Kanaal Gent-Terneuzen zijn populair.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Havenbedrijf Zeeland Seaports (ZSP) is door fusie met de Haven van Gent opgegaan in North Sea Port. De provincie en drie Zeeuwse gemeenten vinden het nu tijd om ook de gemeenschappelijke regeling ZSP op te heffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Binnenvaartschepen vervoeren steeds meer containers tussen de havens van Rotterdam en North Sea Port. De Danser Group die wekelijk de havens Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Gent aandoet, voorziet verdere groei. Daardoor verschuift lading van de weg naar de binnenvaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. North Sea Port verwacht dit jaar meer dan 300 riviercruiseschepen. De komende maanden zullen er heel wat cruiseschepen te zien zijn op de Westerschelde en op het kanaal tussen Terneuzen en Gent, meldt het havenbedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het containerschip met de grootste laadcapaciteit tot nu toe, de MSC Isabella, is aan het einde van de middag en het begin van de avond als een dief in de nacht over de Westerschelde naar Antwerpen gevaren. Opvallend veel groter dan het vorige recordschip, de Cosco Shipping Universe die juli vorig jaar naar Antwerpen kwam, oogde de MSC Isabella trouwens niet. In lengte verschillen beide schepen (bijna 400 meter) ook nauwelijks, wel in breedte. De Cosco Shipping Universe is 58 meter breed, de MSC Isabella 61 meter, waardoor het laatste schip extra rijen containers kan vervoeren. De maximale laadcapaciteit komt daarmee uit op 23.646 standaardcontainers (teu), terwijl de Cosco Shipping Universe er maximaal 21.237 kan vervoeren.

    De MSC Isabella stak niet minder dan vijftien meter diep. Daardoor kon het schip alleen rond hoogwater de Westerschelde passeren. Tot 13,4 meter diepgang kunnen schepen ongeacht eb of vloed over de Westerschelde varen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Antwerpen stond niet in het originele vaarschema. Zondag kwam de MSC Leni (399,9 meter lang; 61,5 meter breed) toch over de Westerschelde. Maandag is die weer vertrokken De MSC Leni is een zusterschip van de eerdere recordhouder MSC Isabella die 2 oktober voor het eerst in Antwerpen was. Het verschil: de MSC Leni kan maximaal 23.756 standaardcontainers (teu) vervoeren, honderd meer dan de MSC Isabella.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rotterdam - Even waren we in de war bij dit bericht... Het grootste containerschip ter wereld? Dat nieuws hadden we toch al eens geplaatst? Oh, er is weer een nieuw schip het allergrootste! En dat gevaarte arriveert 3 juni in Rotterdam!

    Het gloednieuwe grootste containerschip ter wereld is op 8 mei vertrokken uit China met een record van 19.621 TEU's aan boord. Met bestemming bestemming Rotterdam, woensdag 3 juni moet het onze haven binnenvaren.

    HMM Algeciras is bijna 400 meter lang en 61 meter breed en heeft een TEU-capaciteit van 23.964, waarmee het nu 's werelds grootste containerschip is. Het vorige record voor de meeste containers was in handen van de MSC Gulsun, die in augustus 2019 met 19.574 TEU's aanmeerde in Rotterdam.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten