Wintermemories


Wie van rust en ruimte houdt moet in Zeeland zijn in de winter.


Zeeland is al een bekende vakantiebestemming onder de Belgen en de Duitsers, maar dan voornamelijk vanaf Pasen wanneer de campings weer opengaan. Dan beginnen de opstoppingen weer voor de sluizen en bruggen voor zowel de boten en de auto’s. Ook kan je bijna geen vrije stoel op het terras vinden op een mooie dag. Maar in de winter is daar nog geen sprake van. Ontdek de winter in Zeeland.

Wandelen


Zeeland telt veel verschillende wandelroutes. Overal waar er een stuk bos is, kan je bordjes van Staatsbosbeheer tegenkomen met wandelroutes en ruiterpaden. De wat bekendere plaatsen om te wandelen zijn toch wel rondom Burgh-Haamstede, tussen Oostkapelle en Domburg en op de Oranjeplaat bij Vrouwenpolder. Het eiland Noord-Beveland is voor veel toeristen wat onbekender, maar ook hier vindt je verschillende mooie gebieden om te wandelen, ook voor met de hond. Een persoonlijke favoriet is toch wel de Schotsman. Hier heb je verschillende routes die je zou kunnen volgen, maar het is er heerlijk om een beetje te verdwalen. Je kan hier door het bos lopen en uitkomen op een grasvlakte om vervolgens weer langs het Veerse Meer te wandelen. Op de website van Staatsbosbeheer vindt je twee verschillende routes en meer informatie over het gebied. En het mooie is, in de winter kom je er vaak bijna niemand tegen.

Bokkegat

Maar als we het hebben over onontdekte gebieden, dan moet ik het hebben over Het Bokkegat bij Wissenkerke. De enige die je hier tegenkomt (in de winter) zijn de lokale mensen met hun honden die hier lekker los kunnen lopen. Hier loop je langs het akkerland en een boomgaard richting het kleine bos met waterpoelen. Op de route staat ook een uitkijkpost met uitzicht op het kreken- en schorrengebied waar verschillende vogels zijn te vinden. Ook hier is er een ruiterpad waar je heerlijke tochten kan maken.


Mountainbiken

Noord-Beveland staat niet echt bekend mountainbike gebied, maar toch heb je hier juist een mooie, lange route van 36 tot 40 km over heel het eiland met wisselend bospad, polderweggetjes met grind en fietspaden over dijken. Het is technisch geen moeilijke route, maar het is wel op en top Zeeuws. Let wel op, de meeste mensen weten vaak niet dat ze op een MTB-route of ruiterpad lopen en laten de honden vaak loslopen. De reden om deze route in de winter te doen? Vanwege alle rust natuurlijk. In de zomermaanden vindt je hier namelijk veel mensen die op fietsvakantie zijn en kan het behoorlijk druk zijn op de fietspaden. Je kunt natuurlijk ook deze route in stukjes hakken wanneer deze iets te lang voor je is of wanneer je alleen de offroad delen wilt rijden. De leukste stukken vindt je bij de Schotsman in de buurt van Kamperland met een offroad gedeelte van ongeveer 5 km en De Paardenkreek bij Kortgene met een offroad gedeelte van een paar km. Wanneer je een beetje creatief bent, kan je hier ook rondes van maken en net zo lang doorgaan tot je niet meer kan.

Voor de mensen die meer uitdaging zoeken kunnen terecht bij Burgh-Haamstede. Hier is een route van ongeveer 8 km door het bos, zandpaadjes en over de duinen met pittige klimmen. De reden om dit in de winter te doen is uiteraard vanwege de rust, maar ook vanwege de zandpaden die beter te doen zijn bij wat natter weer. Dit is wel een wat bekendere route, maar ook hier geldt dat het goed te doen is in de wintermaanden. Voor meer informatie en de exacte routes hoef je op internet alleen maar de zoektermen: ‘MTB-route Noord-Beveland’ of ‘MTB Burgh Haamstede’ in te voeren.



Lekker schaatsen in Zeeland

Plezier op het ijs voor iedereen in Middelburg!

SKIDÔME TERNEUZEN
Skidôme is thuis in sneeuw! De skibanen van Skidôme Rucphen en Skidôme Terneuzen zijn 365 dagen per jaar geopend. Op beide skibanen geniet je het hele jaar door van verse sneeuw, moderne skiliften en een hele hoop gezelligheid, voor het échte en ultieme wintersportgevoel.


Prachtige zonsopkomst kleuren Zeeland rood op 27 december



Christmas tree van Toon Hermans (1991)




Met de wagen van Wolphaartsdijk naar Kortgene over het Veerse Meer !

1962 - 1963

Reacties

  1. SCHARENDIJKE - Schaatsen tegen een decor van klotsende golven en springende kitesurfers: het kan, aan de Brouwersdam. Nog twee weken heeft Strandclub Zee een ijsbaan op het terras. Boven de zee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeeland werd gisteren op ‘derde kerstdag’ getrakteerd op een buitengewoon mooie zonsopkomst en zonsondergang. De lucht kleurde rood-roze. Veel mensen waren zo onder de indruk, dat ze wel foto's móesten nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het Spuibos in Kamperland wisselt later dit jaar van eigenaar. Tenminste, als het aan de gemeente Noord-Beveland ligt. Die wil het terrein van 8,2 hectare overnemen van Staatsbosbeheer om er een speel- en belevingsbos van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoewel de waarschuwingen om heel voorzichtig te zijn je om de oren vliegen, zijn de eerste schaatsers op Zeeuws natuurijs wel al gespot. Zoals deze durfal op een uitloper van de Zwaakse Weel, tussen ‘s-Gravenpolder en Langeweegje. Fotograaf Piet Grim uit 's-Heerenhoek legde hem vast.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten