De Biesbosch Zuid-Holland


Biezen snijden

De ‘oude’ Biesbosch voorzag vele mannen en vrouwen van werk en het gebied werd intensief gebruikt. Deze verschillende vormen van gebruik gingen min of meer gelijk op met de op- en aanslibbing van het gebied. In open water vestigen zich – na sedimentatie – de eerste planten: biezen. Het hele gebied dankt er zijn naam aan! Deze specifieke (manshoge) mattenbies werd commercieel geoogst en gebruikt voor de vervaardiging van stoelzittingen: wie kent het ambacht ‘stoelenmatten’ nog?! Tegenwoordig worden er in De Biesbosch geen biezen meer gesneden voor commercieel gebruik, maar hier en daar komt de mattenbies nog wel voor.


Riet snijden

Door opslibbing van het biezengors (de begroeide grond) raakte het land geschikt voor de groei van riet. Het riet uit De Biesbosch stond bekend om zijn lengte. Bossen van vier, vijf meter lang waren eerder regel dan uitzondering. Indrukwekkend! Elk voorjaar kleurden de rietgorzen bovendien botergeel, door de uitbundige bloei van spindotters (bloem). Net als biezen wordt er tegenwoordig commercieel ook geen riet meer gesneden in De Biesbosch.


Beleef De Biesbosch optimaal op het water. Vaar langs de wilgenbossen en groene oevers en door kronkelende kreekjes of rivieren met een roeiboot, kano of fluisterboot. De Biesbosch is een groot gebied met getijdenverschil dus houd rekening met ondiepten, stroming en grote afstanden. Naast zelf varen kan je kiezen voor een rondvaart door het park. Hoe dan ook: door De Biesbosch varen is De Biesbosch ervaren!



Hoogtepunten in Dordrecht

De historische binnenstad ligt verscholen tussen machtige rivieren. In de ruim 1000 monumenten die Dordrecht telt, is het rijke verleden goed terug te vinden, vooral in het historisch havengebied.

De grootste groene trekpleister is het Nationaal Park De Biesbosch waarvan een groot deel ligt op Dordts grondgebied: de Hollandse Biesbosch. Nabij Dordrecht bevindt zich Werelderfgoed Kinderdijk, vanaf het centrum van Dordrecht met de Waterbus prima te bereiken.

Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens." Prachtige video !!!!




De Oude Maas (getijrivier) loopt van de Beneden-Merwede bij Dordrecht, via Zwijndrecht en Spijkenisse, naar Vlaardingen. Hier komt de rivier samen met de Nieuwe Maas uit in het Scheur.








Grenspark Nederland - Belgie

Unesco werelderfgoed Nederland


Het Papegat in Dordrecht had misschien wel dé toeristische trekpleister in Nederland kunnen zijn, waarbij de werelderfgoedmolens in Kinderdijk in het niet zouden zinken. Het heeft niet zo mogen zijn. Nu wordt er bij de Weeskinderendijk gewerkt aan de aanleg van een terrein voor vervoersbrekebeen Qbuzz. Ooit stonden er meer dan twintig molens.

Vincent van Gogh schilderde in 1881 de molens bij het Papegat.

Reacties

  1. In oktober 2016 werd NLDelta Biesbosch-Haringvliet door de vakjury bekroond tot één van de vier mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit gebeurde in het kader van het programma Nationale Parken van Wereldklasse van het Ministerie van Economische Zaken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten