Weetjes

Ontdek samen met een gids de oudste stad van Zeeland met haar rijke Romeinse en middeleeuwse verleden. Aardenburg beschikt over veel militair erfgoed. Er zijn restanten van verdedigingswerken uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de 17e eeuw (stadswallen en schansen).



De kleinste stad van Zeeland is meteen ook de kleinste stad van Nederland: Sint Anna ter Muiden, bij Sluis. Bij de laatste telling had het stadje 46 inwoners.

Stadsrechten
Mude, zoals Sint Anna ter Muiden aanvankelijk heette, kreeg stadsrechten in 1242. In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad en een voorhaven van Brugge. Na verzanding van de haven in de 14e eeuw kwijnde de stad weg ten gunste van het nabij gelegen Sluis.








Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. Het is een monumentale stad met veel historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in het huidige straatbeeld terugziet. De vele evenementen, winkels en horecagelegenheden, maken het een levendige stad. Waar ook de Zeeuwen zelf graag gaan winkelen of op een terras neerstrijken.

Middelburg dankt zijn naam aan het feit dat het ooit de middelste burcht van Walcheren was. In de 9e eeuw, toen de Vikingen Europa binnentrokken, werd op Walcheren een ringwalburg opgeworpen. Middelburg was de middelste en kreeg daarom zijn naam. Toen het gevaar geweken was, ontwikkelde de stad zich tot handelscentrum. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten.


Wist jij dat we in Zeeland de (landelijk heel succesvolle) Ketchup Fabriek hebben?

Turkeye is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 grotendeels gemeente Waterlandkerkje, deels gemeente IJzendijke. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.


Vliedbergen zijn aarden heuvels, al zijn er soms nog maar lichte verhogingen van over in het landschap. Ze werden vanaf de 11e eeuw aangelegd als woonheuvels. In later eeuwen werden er vaak verdedigingstorens – mottekastelen- op gebouwd. Aan het eind van de 12e eeuw telde Zeeland honderden vliedbergen; nu zijn er ca. veertig over. Het Zeeuwse Landschap beheert op Walcheren een tiental vliedbergen.



Vliedberg Wemeldinge, ca. 1000-1300



Meekrap, ca. 1400-1900
Kleurstof in textiel



Zoutzieden bij Zierikzee, ca. 1200-1500



Ringwalburg Burgh, ca. 885




Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1769


Hagenpreken bij Dishoek, 1565-1566


Fort Zeelandia, 1667


Willem Beukelsz. van Biervliet, circa 1350-1396
Conservering van haring



Kapers veroveren de Bourbon, 1707




Ledel in de slag bij Kapitale Dam, 1831

Zeeland was bijna onderdeel van Belgie




De Landverhuizers, 1847



10 Onbegrijpelijke feiten over de eerste wereldoorlog!

Reacties