Sluiskil en Axelse vlakte

Sluiskil (links) , Yara ureum (rechts) en Outokumpu stainless (midden)



Bij de grote verbreding van het Kanaal Gent-Terneuzen in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw werd het hart uit het dorp gehaald ("in het kanaal gevallen", zoals de inwoners zeggen): ruim tweehonderd woningen, winkels, een kerk en een school moesten worden gesloopt.





Wie Zeeuws-Vlaanderen in of uit wil via het noorden kan dat op twee manieren doen: via het sluizencomplex bij Terneuzen of via de Sluiskilbrug. Komt een schip de Westerschelde af, dan gaat het door de sluizen het kanaal van Gent naar Terneuzen op. Maar moet zo'n schip in België zijn, dan moet de Sluiskilbrug open.

De brug bij Sluiskil draait zo'n 23 keer per dag open; elke keer voor twee tot vier schepen. In totaal sta je dan als automobilist ongeveer een kwartier te wachten. De brug staat in 24 uur tijd vijf uur open.

De scheepvaart van de Westerschelde richting Terneuzen en België is één van de economische slagaders van onze provincie. Per jaar gaan er 60.000 schepen de sluizen door en 7.000 daarvan moeten langs de brug van Sluiskil. Soms gaat de brug zelfs op een vaststaand tijdstip open, zodat een schip het werkproces van een fabriek niet stoort.





Info Yara Sluiskil









Dow Terneuzen is de op één na grootste productielocatie van The Dow Chemical Company in de wereld en de grootste vestiging van Dow in de Benelux. De naftakrakers vormen het hart van de vestiging. Hier worden de grondstoffen nafta en lpg omgezet in ethyleen, propyleen, butadieen en benzeen. Dit zijn de belangrijkste bouwstenen voor veel kunststoffen en chemicaliën. Ook het hoofdkantoor van de Benelux, één van de grootste onderzoeksafdelingen van Dow Europa en het Dow Benelux Integrated Center (DBIC) zijn in Terneuzen gevestigd.



De kern van de activiteiten van Dow Benelux bestaat uit de productie van basischemicaliën en kunststoffen. De 20 fabrieken in de Benelux produceren samen meer dan 800 verschillende innovatieve chemicaliën en kunststoffen. Deze vind je terug in tal van producten en toepassingen. We maken vooral halffabricaten. Dat zijn korrels en vloeistoffen die verder worden verwerkt. In voeding, papier, geneesmiddelen, cosmetica, transport, verpakkingen, verven en coatings: de producten van Dow vind je echt overal.

Kraken ruwe olie


Trinseo, an independent company formed in 2010, was created by combining the technologies and capabilities of four businesses of The Dow Chemical Company:
Polycarbonate and Compounds & Blends
Paper and Carpet Latex
Synthetic Rubber
Styrenics (polystyrene, ABS/SAN resins, expandable polystyrene)



Wij zijn hét ondernemend en onafhankelijk netwerk van ondernemers, kennisinstellingen en overheden, dat door verbinding en samenwerking de positie van logistiek Zeeland versterkt.


Opslagterrein van sloop- en recyclingbedrijf Beelen op de Axelse Vlakte, met rechts vooraan het onlangs gesloten Finlandcircuit en bovenin het glastuinbouwgebied bij Westdorpe.

Suikersilo's van Vlaeynatie op de Axelse Vlakte


Reacties

  1. Vijf meter breed en tweeënhalve meter hoog zijn ze, de Dow-logo's die woensdag op het toekomstige hoofdkantoor van chemiebedrijf Dow Benelux in Terneuzen zijn geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De maat is vol voor glastuinbouwers bij Westdorpe. Ze willen schoon kunnen produceren, zonder stofoverlast. Vorig jaar richtte een aantal inwoners van Sluiskil al de Stichting Kanaalzone Gewoon Schoon op. Niet omdat zij tegen economische activiteiten zijn, maar een gezonde leefomgeving willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dow neemt vanaf die dag het nieuwe hoofdkantoor met zo’n 1100 werkplekken in gebruik op het Maintenance Valuepark. De vrees bestaat dat daardoor in de ochtend- en avondspits nog meer opstoppingen zullen ontstaan. De provincie heeft daarom met Dow, de Westerscheldetunnel NV en de gemeente Terneuzen speciale afspraken gemaakt. Automobilisten ontvangen via verkeersborden, informatiepanelen en/of tekstkarren informatie over de route en drukte op de wegen. Ook worden verkeersregelaars ingezet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten