Paalhoofden in Breskens

Het is een typisch Zeeuwse manier van kustverdediging. Paalhoofden. Rij aan rij staan de palen stevig in het zand. Blootgesteld aan de elementen: zee, zand en wind. In Zeeland worden paalhoofden als kustbescherming gebruikt, omdat hier veel stroming staat. De palen remmen de stroming van het zeewater af. Hiermee wordt voorkomen dat veel zand de zee in spoelt.


De palen zijn tussen de 3 en 4,5 meter hoog. Omdat ze gedeeltelijk zijn ingegraven, zijn ze nooit in het geheel te zien. Schippers en watersporters zien vanaf het water waar de rij paalhoofden begint twee extra grote palen aan de kant van de zee. Het waterschap voert regelmatig controles uit en vervangt paalhoofden waar nodig.

Monument in Oostkapelle

Natuur en recreatie combineren met kustversterking
De provincie Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, het land ligt in zee. In Waterdunen ( ligt op een plek waar vele trekvogelroutes bijeenkomen, vlak voor de oversteek van de Westerscheldemonding) komt het samenspel tussen water en land tot uitdrukking. Waterdunen is een icoon voor Zeeland en het bewijs dat Zeeland vandaag de dag anders met water omgaat. Waterdunen is een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Waterdunen combineert natuur, recreatie en getijdenwerking in een innovatieve kustversterking met veiligheid als randvoorwaarde.

Het Tweede Strange behoort tot de stranden van Cadzand. Dit is de meest zuidelijke badplaats van West-Zeeuws-Vlaanderen. De stranden beslaan bij elkaar zo'n 11 kilometer van de kust.


De kustlijn van West-Zeeuws-Vlaanderen loopt van de monding van de Westerschelde bij Breskens, tot aan de Belgische grens in natuurgebied ‘t Zwin. De gemeente Sluis telt maar liefst vier badplaatsen: Breskens, Groede, Cadzand en Nieuwvliet. De stranden van deze badplaatsen behoren tot de schoonste stranden van Nederland.







Reacties

  1. In september gaat de eerste koker van de inlaat in Waterdunen open. Het is een proef om te kijken of de getijdenduiker, die door het openen en sluiten van drie kokers twee keer per dag zout water in het natuur- en recreatiegebied bij Breskens moet binnenlaten, ook echt gaat werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op donderdag 26 september stroomt voor het eerst water voorzichtig natuur- en recreatiegebied Waterdunen bij Breskens in en uit. Dat maakte gedeputeerde Anita Pijpelink vrijdag bekend in de Statencommissie Ruimte.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten