Ringrijden

Het ringrijden, als traditioneel gebruik, is reeds eeuwen oud en werd waarschijnlijk in meer
gebieden in Europa beoefend dan alleen in Zeeland.
In tegenstelling echter tot Zeeland, raakt het ringrijden in de rest van Europa in onbruik.
Voornamelijk op het voormalige zeeuwse eilandWalcheren bleef het ringrijden behouden en totop de dag van vandaag wordt hier nog op deoorspronkelijke manier naar de ring gestoken.


Een spannend spel voor jong en oud. Op Walcheren worden iedere zomer wedstrijden ringrijden gehouden. Voor deze wedstrijd gebruikt men uitstekende verzorgde paarden, meestal echte ‘Belgen’. De manen worden voor deze gelegenheid bijeen gestrengeld en het kleine gecoupeerde staartje met kleurige strikken en een groen takje versierd. Vele dorpelingen, aangevuld met toeristen, dringen langs de hekken om het schouwspel van zo dicht mogelijk te bekijken.

Het mikpunt was toen een man die op een paard gezeten, verschanst zat achter een schild en een harnas. Winnaar was hij die zijn tegenstander van het paard wist te steken.
Waarschijnlijk was door deze ruwe handeling het spel voor gehuwden verboden; later was ook het ringrijden alleen voor ongehuwden toegestaan. Thans worden het spel hoofdzakelijk door de boerenbevolking bedreven. Hoewel het landbouwwerk door tractoren word verricht houden ze er nog graag hun dikke Belgische paarden voor aan.

 








Reacties