Blauwalg


Blauwalgen zitten van nature in het oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en in sommige gevallen blauw-groene drijflagen vormen. Als de bacteriën afsterven kunnen gifstoffen (toxines) in het water terecht komen. Niet alle blauwalgen maken overigens gifstoffen aan.


Bij de combinatie van een hoge concentratie voedingsstoffen in zoet water met hoge temperaturen en weinig neerslag kan blauwalg tot problemen leiden. Sommige soorten blauwalg kunnen giftige stoffen uitstoten die schadelijk zijn voor mens en dier. Daarnaast kan het massaal afsterven van de blauwalg zorgen voor stank en zuurstofloosheid, wat slecht is voor het waterleven.


WELK GEVAAR VEROORZAKEN BLAUWALGEN?

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen kan produceren waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen kunnen ziek worden.


Veilig om te zwemmen

Overigens betekent de toename van blauwalg in het Volerrak-Zoommeer niet meteen dat je je zorgen moet maken als je ergens in onze provincie wil gaan zwemmen. Volgens de website zwemwater.nl zijn alle geregistreerde zwemlocaties van Zeeland veilig om te zwemmen. Zeeland is de enige provincies waar dit het geval is. De andere provincies hebben op zwemwater.nl meerdere oranje stippen op de kaart staan, vaak vanwege een te hoge concentratie blauwalg.

Reacties