Oesterboorder en kreukel

Oesterboorder

Het gevaar van de oesterboorder


De Ocinebrellus inornatus, beter bekend als de Japanse oesterboorder of stekelhoorn, richt al enkele jaren een waar slagveld aan op de oesterkweekpercelen in de Oosterschelde en de Grevelingen. Niemand weet hoe ze precies in de Zeeuwse wateren terecht zijn gekomen.


De oesterboorder boort gaatjes in oesters, maar ook in andere schelpdieren, zoals pokken, mossels en kokkels en zelfs soortgenoten. Een schelpdier met een gaatje gaat snel dood; andere zeedieren zoals krabben eten het vlees op.


De slak verspreidt zich snel. Dat is waarschijnlijk deels door de kwekers bevorderd, die partijen oesters verplaatsen. Zijn natuurlijke vijand, de rode krab, leeft niet in Europese wateren.

Krentenbrood met krukels en andere paastradities



Vriend en vijand
De Brabantse kok heeft de afgelopen weken flink geëxperimenteerd met de oesterboorder. Terwijl Boertjes koers zet naar zijn percelen, maakt Van der Heijden het gerechtje ‘vriend en vijand’ klaar. Een salade met Zeeuwse oesters en vlees van boorders. ,,Je bent wel even bezig om ze uit het schelpje te krijgen, maar dan heb je ook wat. Ik vergelijk de smaak met kokkel en wulk; maar dan iets steviger. Ook lekker in bijvoorbeeld een vissoep.”


Reacties