Drie klauwen

Ter hoogte van de dorpen Nieuwdorp en ’s-Heerenhoek komen de Sloeweg (N62), de Bernhardweg en de Westerscheldetunnelweg bij elkaar (havenknooppunt Vlissingen-Oost). Om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren bouwen we op deze locatie drie nieuwe viaducten: knooppunt Drie Klauwen. 30 september 2019 moet dit knooppunt met viaducten open zijn voor het verkeer. Tot die tijd ligt er een tijdelijke rotonde op de Sloeweg.



Uit het adviesrapport van de Heemkundige Kring: "Het knooppunt ligt in de Nieuwe West-Kraaijertpolder, die in 1676 werd ingedijkt. Een groot deel van deze polder is opgeslokt door het industriegebied, zodat alle namen van percelen, wegen en boerderijen daar zijn verdwenen. Alleen de boerderij Landlust is als partycentrum blijven bestaan."

Verdwenen namen

"Het ligt voor de hand om één van deze verdwenen namen te kiezen. De mooiste naam die hiervoor in aanmerking komt is die van de boerderij de Drie Klauwen. Deze lag ongeveer een kilometer ten zuidwesten van het nieuwe knooppunt aan de Drieklauwenweg."

Drie grote witte klauwen



"De Drie Klauwen was een fraaie monumentale boerderij uit de zeventiende eeuw, die bewoond werd door de familie Remijn. Hij ontleende zijn naam aan het feit, dat op de zijgevel, boven het kelderraam, drie grote witte klauwen waren geschilderd. Het spreekt vanzelf, dat deze wonderlijke afbeelding aanleiding gaf tot verschillende legenden."


Reacties