Kwaliteit kust

Veere en Schouwen-Duiveland benoemd tot 'meest duurzame kustbestemming' ter wereld

BERLIJN - Veere en Schouwen-Duiveland zijn met Goeree-Overflakkee en Westvoorne benoemd tot 'beste duurzame kustbestemming wereldwijd'. De twee Zeeuwse en twee Zuid-Hollandse gemeenten, allen al eerder uitgeroepen tot 'quality-coastgebieden' in de Nederlandse Delta, kregen de prijs uitgereikt tijdens de woensdag geopende internationale toerismebeurs (ITB) in Berlijn.

Rene Hoonhorst 07-03-18, 18:31




De juryprijs is één van de onderscheidingen binnen de verkiezing van de meest duurzame bestemmingen van de Green Destinations top 100. De afwisseling van brede stranden en duingebieden en de aanwezigheid van zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo’s en tal van andere bijzondere vogels tellen mee. Evenals het schone zwemwater en de Blauwe Vlaggen voor stranden en jachthavens langs de hele kustlijn. Niet alleen aan de rand van de Noordzee, maar ook aan de oevers van de Oosterschelde, de Grevelingen en het Haringvliet.



De beste duurzame kustbestemming wereldwijd is niet alleen groen, maar heeft 'volop horecagelegenheden, gezellige en authentieke dorpen en stadjes. Die trekken naast veel gezinnen ook natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en watersporters uit binnen- en buitenland. Daarnaast spannen alle vier gebieden zich bijzonder in voor duurzame ontwikkelingen.


Goeree-Overflakkee is in 2020 energieneutraal; het eiland loopt voorop in duurzame energieopwekking en werkt aan innovatieve oplossingen voor energieopslag en gebruik van waterstof. Met het eerste integrale gebiedsproject van Nederland maakte de Kop van Schouwen met zijn 22 km brede kust een enorme kwaliteitsslag: herstel van ruim 200 hectare oude natuur, ruim 1.400 hectare nieuwe natuur en hoogwaardige recreatiebedrijven.


Reisorganisaties en consumenten waarderen dat blijkt uit vele oorkondes als Superplatz en hoge rankingen in Zoover. Veere loopt voorop in het streven naar een energie-neutrale gemeente en werkt hard aan duurzaam toeristisch vervoer en duurzame stranden. Burgemeester Rob van der Zwaag, evenals zijn Schouwse collega Gerard Rabelink afgereisd naar Berlijn, meldde tijdens een korte dankspeech dat de Veerse basisscholieren al worden opgevoed tot 'ambassadeurs van het schone strand'. ,,Ze houden wedstrijden wie het meeste afval inzamelt."


Het beurspubliek koos de Nederlandse Delta ook tot één van de drie meest aantrekkelijke en duurzame bestemmingen ter wereld, onthulde Van der Zwaag. ,,En daarnaast kwamen we met zijn vieren ook in de top tien van duurzame vakantiebestemmingen overal."


Zwemwater

Zwemmen kan het beste op de locaties die zijn aangewezen in de Noordzee, de Ooster- en de Westerschelde, het Veerse Meer of de binnenwateren Braakman en De Vogel in Zeeuws-Vlaanderen. Meer informatie over onder meer de huidige kwaliteit van het water is te vinden op zwemwater.nl.



Waterschap Scheldestromen waarschuwt daarvoor. Wie in contact komt met het water, wordt aangeraden zijn handen te wassen. Nog beter is het water te mijden. ,,Gebruik ogen en neus voordat u in contact komt met oppervlaktewater”, luidt de boodschap.


Door warm en droog weer komen algen tot bloei. Als er te veel algen in het water zitten, leidt tot zuurstoftekort. Daardoor gaat het water stinken en kunnen vissen doodgaan.

Reacties

  1. De strijd tegen plastic afval krijgt een impuls. Mede op initiatief van chemieconcern Dow is een wereldwijde alliantie opgericht om een einde te maken aan één van de grootste milieuproblemen van deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kustgebied van Schouwen-Duivenland, Veere, Goeree-Overflakkee en Westvoorne is vandaag verkozen tot duurzaamste natuurbestemming wereldwijd. Dat gebeurde op de ITB Beurs in Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld. Het Nederlandse Deltagebied won het van internationaal veel bekendere natuurgebieden als Lake Tahoe in de VS en Sani Isla in Ecuador.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten