Vuurtorens in Zeeland

De vuurtorens van Zeeland


In een land in zee zijn vuurtorens onmisbaar. Het zijn belangrijke bakens voor schepen op zee. Het licht laat schippers weten dat ze vlakbij de kust zijn en voorkomt dat ze aan de grond lopen. De Zeeuwse vuurtorens doen al eeuwen trouwe dienst voor de scheepvaart.
De vuurtorens in Zeeland hebben ieder hun eigen soort licht. Daardoor weet de schipper of hij in de Ooster- of de Westerschelde vaart. Elke toren seint in zijn eigen tempo. Door met het knipperen mee te tellen, weet je waar je bent. Door spiegels en lenzen rondom het licht in de toren, wordt de lichtbundel versterkt. Het lichtschijnsel van de vuurtorens reikt tot tientallen kilometers op zee.


Zuurstok van Nieuw-Haamstede zit even in de verpakking

NIEUW-HAAMSTEDE - Daar staat ie dan, helemaal ingepakt. Het is alsof de zuurstok terug in zijn verpakking is. Maar als het goed is, stralen zijn rood-witte strepen over een poosje weer als tevoren.  De vuurtoren van Nieuw-Haamstede staat in de steigers voor onderhoud.


Monumentaal

De Westerlichttoren is in beheer bij Rijkswaterstaat. Die heeft Westenberg opdracht gegeven het onderhoud van in totaal zes monumentale torens langs de Nederlandse kust te verzorgen. Die in Nieuw-Haamstede is de beroemdste, want zijn afbeelding stond jarenlang  op het 250 guldenbiljet.
De toren is gebouwd in 1837, maar was aanvankelijk grijs. Voor de zichtbaarheid voor het vliegverkeer op het vliegveld van Haamstede werd in eerste helft van de twintigste eeuw gekozen voor de roodwitte strepen, die in een spiraal rond de 53 meter hoge toren lopen. Inwoners van Schouwen-Duiveland noemen het bouwwerk dan ook liefkozend 'de zuurstok'.  
Bemand is hij niet meer, het radarbeeld wordt bekeken bij de kustwachtpost Ouddorp. En voor het publiek is de toren alleen van buitenaf te bewonderen. Niemand mag erin.


Vuurtorens aan de Nederlandse kusten

Reacties

  1. De vuurtoren van Breskens wordt verkocht aan de hoogste bieder. Niet de échte toren, maar een gedetailleerde replica van bijna drie meter hoog. Die figureerde in een toneelstuk van toneelvereniging Thalia. De opbrengst schenkt de club wél aan de echte toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inwoners, bedrijven en toeristen in en om Westkapelle met een T-Mobile-abonnement worden de dupe van een geschil tussen Rijkswaterstaat en de provider. Het telecombedrijf mag per 1 februari niet langer gebruik maken van de vuurtoren van Westkapelle. Het moet voor die datum alle zend- en ontvangstapparatuur weghalen en het heeft nog geen alternatieve locatie. Daardoor wordt het vanaf volgende maand voor iedereen met een T-Mobile-abonnement bijna onmogelijk om te bellen vanuit een ruime straal rondom die toren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten