The place to be in Kortgene

De Loods


In het legendarische pand van weleer is op 7 mei 2010 opnieuw De Loods herrezen, maar nu als Grand Café.
Het gebouw met de zelfde naam was in de jaren 70 en 80 bedevaartsoord voor rockliefhebbers.
Wie gruwde van disco, startte de brommer en tufte naar …….. 

Kortgene


Kortgene, ooit genoemd in 1247 als parochie. In 1413 bekender geworden omdat, Phillips van Borsele er een nieuwe kerk liet bouwen. In 1423 is het dorp en de kerk volledig afgebrand. Vanaf 1431 is het dorp door de Kortgenaars weer opgebouwd en kwam de vermelding “de stede van Cortkene”voor het eerst op papier.
100 jaar later, in 1530 is heel Noord-Beveland tijdens de Sint-Felixvloed overstroomd en in 1532 gebeurde dat nogmaals. Alles was weggevaagd behalve de kerktorens van Kortgene en Wissenkerke. Pas in 1598 werd begonnen met het opnieuw inpolderen van Noord-Beveland. En in 1684 werd ook het gebied bij Kortgene ingepolderd. De Kerktoren bleek de 150 jaar in het water te hebben overleefd en er werd een nieuw schip aan gebouwd. Nadat Kortgene was herbouwd kreeg het zijn stadsrechten terug. Vanaf toen is Kortgene een smal stad.
Na de ramp van 1953 is Nederland begonnen met de bouw van de Deltawerken. En werd Noord-Beveland verbonden met de andere eilanden. In 1960 was de Zankreekdam klaar, in 1961 de Veerse Gatdam, in 1965 de Zeelandbrug en als slotstuk de Oosterscheldekering in 1986. Waarna nog enkele dijkverhogingen hebben plaatsgevonden en misschien in de toekomst weer nodig zijn.” Noord-Beveland is nu veilig!”

Wil in De Loods de sfeer van vroeger terugbrengen maar met een moderne twist.
Jan de Looff  


Het toerisme is vanaf ongeveer 1960 ook op gang gekomen, met bussen vol kwam men naar de Delta werken kijken en ontdekten de vakantiegangers het mooie Veerse meer en het gezellige Kortgene.
Er kwamen leuke winkeltjes en veel horeca gelegenheden en de nodige accommodatie voor langer verblijf. En het zomer-bruisen van Kortgene begon. Aan de Oude Haven in Kortgene, waren de opslagloodsen voor graan enz. Toen de opslag iets verderop in de graansilo werd gedaan en de loods overbodig werd. Is er Bar-Dancing de Loods van gemaakt, die veel mensen mooie jeugd herinneringen heeft gegeven. Nu is dit “Grand Café de Loods”, waar nieuwe herinneringen en vriendschappen kunnen ontstaan onder het genot van veel lekkers en een fijn drankje.” Hier wordt de nieuwe geschiedenis geschreven. “

Reacties