Bath

Legende

‘De veerman van Reimerswaal (een stad die in de 16e eeuw is verdronken, red.) heeft het dikwijls verteld aan zijn kleinkinderen en in de herbergen van Beveland is het een schier versleten legende: het verhaal van straf voor de lichtzinnige boeren van Bath. In oude tijden was de Honte nog zo smal dat geliefden van twee overkanten elkaar konden aanroepen. Aan de Vlaamse kant van de rivier die nu Westerschelde heet, heerste armoe, maar aan de Bevelandse zijde lagen de akkers er weelderig bij. Daar leefden de boeren op hun grote hoeven in overvloed.

Bath is een klein dorp in de gemeente Reimerswaal, in de Nederlandse provincie Zeeland. Per 1 januari 1816 werd de gemeente Bath ingesteld (ook wel genoemd: Fort-Bath en Bath), deels ontstaan uit de eerder bestaande gemeente Rilland en Bath. Per 1 januari 1878 ging Bath op in de gemeente Rilland-Bath. De plaats heeft 90 inwoners (2004).


Het nauw van Bath

Door onder meer de golfslag van passerende oceaanreuzen is de bodem van de Westerschelde bij Bath voortdurend in beweging. Vele aanvaringen en vastgelopen schepen in dit nauw .

Vastgelopen op 14 augustus 2017



Stranding Russisch vrachtschip Pioneer Onegi, op 8 december 1994 in moeilijkheden gekomen als gevolg van harde wind en het schuiven van de lading, Wijsmuller IJmuiden heeft het bergingscontract en is bezig containers te lossen

December 1994

Luchtfoto van containerschip 'Pelican 1' met zware schade na een aanvaring op de Westerschelde nabij het nauw van Bath, olie bestrijdingsvaartuigen zijn in de weer om de uitgelekte olie te verwijderen.

Juli 2003

Een olietanker is woensdagochtend vastgelopen op de Westerschelde in het Nauw van Bath. Het schip kwam in aanvaring met een bulkcarrier.

September 2017

Een vrachtschip met een lengte van 209 meter is vannacht vastgelopen in de Westerschelde. Het schip ligt al enige tijd vast in het Nauw van Bath, bij de grens van België en Nederland.
Het schip de Republica Argentina vaart onder Italiaanse vlag en vervoert auto's. Het was vertrokken uit Antwerpen en onderweg naar Dakar.

Oktober 2011

Ter hoogte van de Dumoulinweg bij Bath op Zuid-Beveland is vrijdagochtend een schip met zes bemanningsleden aan boord vastgelopen. Dat gebeurde volgens HV Zeeland rond 05.00 uur rond laag water.

Augustus 2015


Het is niet de eerste keer dat een vrachtschip vastloopt in het Nauw van Bath.


  • December 1994
  • Juli 2003
  • Oktober 2011
  • November 2011
  • Maart 2012
  • Augustus 2015
  • Februari 2017
  • Augustus 2017
  • September 2017


Reacties