Herfst wandelingen

Wandelroute over de bloemdijken, vlakbij Goes


Deze korte wandelroute over de bloemdijken van Zuid-Beveland laat je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten zien. Ze getuigen van een langdurige strijd tegen het water!

Deze wandeling geeft een mooi beeld hoe de Zak van Zuid-Beveland stukje bij beetje op de zee veroverd is. Tijdens het wandelen over de met gras begroeide binnendijken zie je overgebleven stukjes oudland en heggenland. De wandelroute voert door een gebied met een grote natuurwaarde. Vanwege de rust en de verschillen in hoogte is er een grote variatie aan planten en dieren.

Voor het behoud van dit natuurrijke cultuurlandschap waardoor je nu prachtig kan wandelen, is het van groot belang dat het begraasd wordt. Op de hobbelige weilanden lopen in zomerhalfjaar koeien. De dijken worden begraasd door de kudde Zeeuwse Melkschapen van de Schapenboerderij.


Wandelroute Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland


Wandel door zilte natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn.

Natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke vormen een oase voor kust- en weidevogels. Tijdens de vogeltrek strijken hier duizenden vogels neer om uit te rusten en op zoek te gaan naar voedsel. Overwinteraars als de smient, wulp en wintertaling maken in de lente plaats voor broedvogels als de kievit, grutto en tureluur. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar komen soorten als de rosse grutto, zilverplevier en kanoetstrandloper even aansterken tijdens hun verre reis.
Vogels, bruinvissen en weidse uitzichten

Wandel door het land van weidse uitzichten, zilte lucht met vogels in de lucht, met bruinvissen en zeehonden in de Oosterschelde en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek wandelend de vogelboulevard van Zeeland.


Wandelroute Haven Rattekaai, vlakbij Rilland


Verborgen in de kom van de Oosterschelde achter de dijken doemt een prachtig landschap op van slikken, schorren en getijdegeulen. Meerpalen en stukken steiger markeren de geschiedenis van het oude getijdenhaventje ‘Haven Rattekaai’, dat onderdeel is van het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

Haven Rattekaai is ontstaan na het bedijken van de naburige Eerste Bathpolder in 1856 als handelshaventje voor Rilland. Vooral in de periode tussen 1850 en 1950 werden landbouwproducten over water vervoerd. Vanuit het getijdenhaventje werden suikerbieten naar de fabriek gebracht.
Broeden en opvetten

Tegenwoordig voert de natuur de regie, en vormen de slikken en schorren een belangrijk gebied voor tientallen vogelsoorten. In het voorjaar is het natuurgebied een belangrijke broedlocatie, terwijl er tijdens de vogeltrek nog eens honderden kustvogels neerstrijken om uit te rusten en op te vetten.


Wandelroute Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen



Wandel door sprookjesachtig Lusthof de Haeck. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen en over bruggetjes.

Weinig wandelroutes in Zuid-Holland en Nederland zijn zó gevarieerd als die door De Haeck. Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos.

De Nieuwkoopse Plassen is een typisch Hollands landschap. Het is niet vreemd dat schilders van de Haagse School zoals Roelofs en Weissenbruch hier rond 1885 hun inspiratie vonden. Maar er is veel meer. Dit prachtige laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid.



Reacties