Crematie

Vlag halfstok, drie keer de scheepshoorn
Zeeuwen houden van het water en dat is terug te zien in het aantal asverstrooiingen op zee, merken ze bij Aqua Omega, een bedrijf dat zorg draagt voor crematie-as. Maar ook opvallend veel Duitsers kiezen voor Zeeland als laatste rustplaats. Elk jaar gaan er honderden urnen voor de Zeeuwse kust de Noordzee in.



Dat gebeurt onder meer met de Maatje Adriana, een oude vissersboot die in de haven van Neeltje Jans ligt. Voor vertrek wordt steevast de scheepsbel geluid. Daarna vaart het schip de Oosterschelde op. Met aan boord tientallen urnen, die enkele kilometers verderop overboord gezet worden. Ze zijn biologische afbreekbaar. Afhankelijk van temperatuur en stroming zullen ze binnen 24 tot 48 uur volledig oplossen in het water.


Aqua Omega doet verstrooiingen ter land, ter zee en in de lucht. Ter zee gebeurt vanuit verschillende havens in Zeeland. ,,Maar Neeltje Jans en Vlissingen zijn het populairst", vertelt Mark Eijkman van het Haarlemse bedrijf. ,,We varen enkele keren per week uit. Er zijn drie opties: met de familie aan boord, dat doen we afhankelijk van het weer en jaargetijde een paar keer per week. Maar we doen ook 3 a 4 keer per jaar een vaartocht waarbij we de as van van wel honderd verschillende mensen verstrooien in opdracht van crematoria. We hebben ook nog een derde optie, waarbij meerdere families aan boord gaan. Zo'n schip kost toch flink wat geld, dus dat scheelt in de kosten.”


Reacties