Beeldende kunst

Onder een beeld wordt hier verstaan elk driedimensionaal kunstwerk in de openbare ruimtes , waarbij beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken.

De steen, hier nog op het strandje bij het Goese Sas, die uitgangspunt werd voor het monument. De steen is ooit ‘gered’ en hier geplaatst door een waterschapsman met historisch besef: Ad de Beaufort. Anders was hij net als de rest in een dijkverzwaring verdwenen. De steen is een restant van de eerste sluis, waar Frans Naerebout sluiswachter geworden zou zijn. Door een constructiefout heeft deze sluis echter nooit gefunctioneerd en is ingestort.


De dansende tractor.Het kunstwerk is een metalen bouwwerk in de vorm van een steigerende tractor. In Wilhelminadorp !


Natuurstenen pomp met daarop een stenen sculptuur bestaande uit een putto met een bundel korenaren en twee putti met een vis. Pomp met putti van A. Vervoort (1774) aan de Beestenmarkt, Goes.


Veere
'Wind en Water' (1966) van Carel Kneulman (Amsterdam 1915).Acht jaar na de stormramp liet de Rijksoverheid de dam bij Veere bouwen. Op 27 april 1961 werd het Veerse gat gesloten.


Zoutelande, standbeeld van boer in Walcherse klederdracht. Gemaakt door Antoon Luyckx (20 december 1996).

De Heerlijkheid' (2002) van kunstenaar Gijs Assmann (Roosendaal 1966). Valeriusschool, Wijngaardstraat, Veere."De boom symboliseert de rijkdom van de natuur, maar ook van het onderwijs. Wanneer kinderen goed onderwijs krijgen, is dat voor hun latere leven een bron van rijkdom, waaruit ze voortdurend putten én op hun beurt weer doorgeven aan volgende generaties." (uit de schoolgids).



Noord-Beveland
Het standbeeld van Johannis de Rijke, op de kop van de Noordelijke havenpier te Colijnsplaat.


Ook even vermelden : Rien Poortvliet Museum Korendijk

Rien Poortvliet (1932 – 1995) behoeft nauwelijks introductie. Weinig schilders konden het boerenleven en de natuur zo treffend en indringend schilderen als Poortvliet. Op Tiengemeten is de Poortvliet-collectie helemaal op zijn plek. De landbouwwerktuigen uit Landbouwmuseum Tiengemeten. De trekpaarden, boerderijen en akkers buiten in de Oude Polder. Je ziet ze allemaal weer terug op de schilderijen en tekeningen van Rien Poortvliet. Verder zijn in het museum natuurlijk ook de originelen te zien van Poortvliets beroemde illustraties voor de Kabouter-reeks en andere (kinder-)boeken.

Terneuzen
De uitkijktoren bij de veerhaven van Terneuzen moet een iconisch herkenningspunt worden en een trekpleister voor toeristen die zich kan meten met de Parijse Eiffeltoren en de Rotterdamse Euromast. Dat is de ambitieuze doelstelling van de gemeente.

Vlissingen


Nehalenniatempel Colijnsplaat, circa 150-250




Reynaert de Vos, ca. 1200-1300 in Hulst




Slavenhandel en Slavernijmonument, 1731 in Middelburg

Reacties

  1. Kippenvel kreeg de Belgische kunstenaar Guy Timmerman zaterdag bij de presentatie van zijn sculptuur in Vlissingen. Van de plaats, in de vrije ruimte en omzoomd door bomen in het park rond de watergang tussen de Vlissingse wijken Vredehof en Paauwenburg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM) laat de constructie van het - vermoedelijk door harde wind - beschadigde kunstwerk van vijf reuzenmicrofoons bij de wijk Mortiere onderzoeken. De microfoons worden daarvoor eind deze week tijdelijk verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Quintet een Kunstwerk gemaakt door Maze de Boer geplaatst aan het begin van woonwijk Mortiere te Middelburg.
      Woonwijk met straatnamen die verwijzen naar grote namen uit de tijd van de Blues en Jazzmuziek.
      De vijf monumentale Shure 55 Unidyne microfoons van aluminium uit de 30-er jaren staan centraal voor de muziek uit die tijd.

      Verwijderen
  3. Keihard kon hij zijn in zijn kritiek op het Terneuzense cultuurbeleid, de vorige week overleden beeldend kunstenaar John Verschuren (85).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kunst verschijnt, kunst verdwijnt. Bij het ziekenhuis in Goes staat sinds maandag het werk ‘Hommage’ weer overeind. Luttele kilometers verderop werd het wandreliëf van Elsa Westland juist verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ,,Als gemeente kun je geen mooiere entree wensen dan dit.” Burgemeester Gerard Rabelink blikt trots op naar het zojuist onthulde kunstwerk, midden op rotonde aan de zuidkant van Zierikzee. Een cadeautje van Airpack in verband met het 40-jarig bestaan van het bedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten