Vestingsteden

Bezoek Hellevoetsluis (Zuid-Holland), oude vestingstad aan het Haringvliet
Hellevoetsluis heeft een grote rol in onze maritieme geschiedenis gespeeld. Vroeger al zag men dat de haven van Hellevoetsluis aan het Haringvliet een perfecte ligging had. Niet gek dus dat de Nederlandse Marine hier neerstreek en werk bood aan honderden Hellevoetsluizers.

Met de komst van de Nieuwe Waterweg werd de haven minder noodzakelijk en toen de Marine in 1921 definitief vertrok was het gedaan met de eens zo bedrijvige stad.

Inmiddels is Hellevoetsluis weer een echte groeigemeente die zich heeft ontwikkeld tot een watersportcentrum van formaat. Gelukkig zijn de haven en de vestingwerken in tact gebleven, evenals enkele historische gebouwen. Naast de diverse leuke winkeltjes en restaurantjes is een bezoekje aan het droogdok Jan Blanken een must.






Geschiedenis in Hellevoetsluis 





Historyland is een leuk museum in Hellevoetsluis waar voor jong en oud veel te zien en te beleven is met als thema de geschiedenis van ons land.  
 Historyland neemt bezoekers mee op reis door de tijd. Naar het pleistocene tijdperk, maar ook recenter terug naar de Tweede Wereldoorlog. Recent zijn daar ook enkele nautische thema's aan toegevoegd. Na de sluiting van het Reddingsmuseum in Hoek van Holland verhuisde de reddingsboot Jan Lels naar het park. Ook werd een deel van de boedel van De Delft overgenomen. 
 
Naast Historyland is er in het centrum van 'Hellevoet' nog meer geschiedenis met een maritiem tintje te zien. De vestingstad was vroeger een marinebasis en de vesting die rondom de haven werd gebouwd is leuk om te bezichtigen. In de vesting bevindt zich een oud droogdok dat nog steeds gebruikt wordt. Ramtorenschip De Buffellichtschip Noord Hinder en de mijnenveger Bernisse. 



Bezoek vestingstad Brielle (Zuid-Holland) en ontdek waar al die gezegden en liedjes toch vandaan komen.
"Op 1 april verloor Alva zijn bril". Oftwel, op 1 april 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van de stad. Toen hertog Alva een leger stuurde om de stad te heroveren, zette men de sluizen open en werden de Spanjaarden verdreven. En verloor Alva Den Briel ("zijn bril").

Vestingstad Brielle

De Watergeuzen vervingen de middeleeuwse stadsmuren door een moderne vesting die pas in 1713 klaar was. Sindsdien is er weinig veranderd en kun je de sfeer van toen nog overal terug vinden. Achter de vele historische gevels gaan leuke winkeltjes, restaurantjes en gezellige café's schuil.

Maar mis ook het Historisch Museum Den Briel niet, of het Merula Weeshuis. 



Nabij Brielle
De Biberbunker wordt wel één van de bestbewaarde geheimen van Oostvoorne genoemd. Zelfs veel inwoners van Oostvoorne zijn niet op de hoogte van het bestaan of van de bijzondere geschiedenis van de bunker. De "Biber" bunker was onderdeel van een radarketen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd aangelegd en was tijdens de Koude Oorlog in gebruik als commandopost van de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.)


Bezoek het prachtige Willemstad (Noord-Brabant) , stad van Oranje
Willemstad is één van de twee vestingsteden in de gemeente Moerdijk en is gelegen daar waar het Volkerak en het Hollandsch Diep elkaar ontmoeten.

Willemstad ligt tussen Fijnaart en Numansdorp in en telt circa 2420 inwoners. Het cultuurhistorische karakter van de vestingstad, de vele horecavoorzieningen en de mooie uitzichten maken een bezoekje meer dan waard.

Vestingstad Willemstad

Willemstad heeft de vorm van een zevenpuntige ster. De bastions en vestingwallen zijn nog grotendeels intact. Het stratenpatroon en de vele monumentale panden daarbij opgeteld, creëren een bijzondere historische sfeer. 


WOUW! Luchtopnames Willemstad Drone




Vestingstad Geertruidenberg



Hulst



Reacties