Brouwersdam

Brouwersdam (1962-1971)
Door de aanleg van de Brouwersdam – de Grevelingen is dan aan de oostkant al afgesloten door de Grevelingendam – ontstaat het Grevelingenmeer. De aanleg van de Brouwersdam is een goede oefening voor de bouw van de nog complexere Oosterscheldekering. Het te dichten ‘gat’ tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is 6.5 kilometer lang en om het te dichten worden zowel caissons als een kabelbaan gebruikt.


De Brouwersdam loopt vanaf Schouwen-Duiveland naar achtereenvolgens de zandplaten Middelplaat en Kabbelaarsplaat en van daaruit naar Goeree-Overflakkee. Omdat het water tussen de beide zandbanken heel smal en ondiep is wordt besloten van de twee zandbanken één zandbank te maken. Er blijven dan twee gaten over: een noordelijk en een zuidelijk.
Voor het sluiten van het noordelijke gat – van de Kabbelaarsplaat naar Goeree – worden caissons gebruikt. Er worden twaalf caissons van elk 68 meter lang, 18 meter breed en ruim 16 meter hoog gebouwd, plus nog twee ‘landhoofdcaissons’. Alle caissons hebben 12 openingen van elk 5 meter breed. Tijdens de sluiting stroomt het water daar doorheen.



De caissons werden gemaakt in de haven van Bommenede (bij Zonnemaire). Omdat het door de stroming heel moeilijk zou worden om de caissons naar hun plaats te brengen, werden extra grote caissons gemaakt. Dan hoefden de sleepboten niet zo vaak te varen.

Bij de vorige dammen, die met doorlaatcaissons waren gemaakt (Veerse Gatdam en Volkerakdam) maakte men de caissons aan elkaar vast. Pas als ze allemaal aan elkaar vastzaten, werd de hele dam in één keer afgezonken.
Bij de Brouwersdam lukte dat niet. Daar was de stroming te sterk voor. Iedere caisson werd direct afgezonken, nadat de sleepboten hem op zijn plaats hadden gebracht.
Hierdoor sloten de caissons niet goed op elkaar aan. Het laatste caisson stond zelfs helemaal scheef. Daarom werden de caissons verbonden met stalen netten. Daartussen werden stenen gestort.


Toen alle doorlaatcaissons geplaatst waren, werden bij doodtij de schuiven dichtgedaan. Meteen werden de caissons gevuld met zand. Zo werden ze te zwaar voor de stroming om meegesleurd te worden.
Daarna werd er zand over de caissons gespoten en werd de dam geasfalteerd.


Tot slot werd er een verkeersweg over de Brouwersdam aangelegd. In 1971 werd de Brouwerdam geopend.

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken.


In recreatiegebied De Punt, niet ver van de Brouwersdam, is een bijzonder bunkercomplex te bekijken. De Duitsers legden het in de Tweede Wereldoorlog aan om Goeree-Overflakkee te kunnen verdedigen tegen een invasie van overzee. Na de oorlog verdwenen de meeste bunkers onder het zand, overwoekerd door braamstruiken. Een groep vrijwilligers groef het complex enkele jaren geleden in zijn geheel uit. Een looproute van ongeveer een kilometer voert u langs de verschillende bunkers.



Reacties

  1. Een ontroerend tafereel aan de Brouwersdam zondagavond 04/11 : de ene na de andere zeehond nam afscheid van een soortgenoot die op de stenen lag te sterven. Ze gaven liefdevolle kopjes en gingen er even naast liggen, terwijl het dier zijn laatste uren leefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. BRUINISSE - Aannemingsmaatschappij Van der Straaten uit Hansweert begint volgende maand met de bouw van het Tidal Technology Center (TTC) in de Grevelingendam. Daar komen turbines om stroom uit water op te wekken. 22-03-2018

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schaatsen boven zee, het kan aan de Brouwersdam
    SCHARENDIJKE - Schaatsen tegen een decor van klotsende golven en springende kitesurfers: het kan, aan de Brouwersdam. Nog twee weken heeft Strandclub Zee een ijsbaan op het terras. Boven de zee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Woonboulevards doen het altijd goed als trekker op tweede kerstdag. Maar een kerstrit maken met een RTM-tram over de Brouwersdam is als kersttraditie minstens zo populair. Voorafgaand aan de eerste rit woensdagochtend stond er een flinke rij bij het loket van het RTM-museum in Ouddorp.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De eilandjes in de Grevelingen die nu een vogelparadijs vormen, dreigen te verdwijnen nu er definitief een opening komt in de Brouwersdam. De met veel moeite beschermde natuur in het grootste zoutwatermeer van Europa zal zonder ingrijpen verdrinken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten