Inlagen en karrevelden

Om te voorkomen dat bij een dijkdoorbraak, of bij een plotselinge dijkval of oeverafschuiving, een groot stuk achterland zou overstromen, zijn op gevaarlijke plekken achter de zeedijk inlaagdijken als reservedijken aangelegd. Het gebied tussen de oorspronkelijke zeedijk en de reservedijk noemen we een inlaag. Oorspronkelijk waren dit akkers of weiden. Nu zijn deze diepgelegen natte moerassen waardevolle natuurgebieden.




Inlaag nabij de Plompe Toren


Inlagen zijn erg belangrijk voor vogels. In heel wat inlagen zijn broedkolonies gevestigd van bijvoorbeeld kokmeeuwen en sterns. Ook vogels die elders broeden zijn vaak in inlagen te vinden. Bij laag water voeden zij zich buitendijks op de slikken en platen. Om te 'overtijen' vliegen zij bij vloed naar de inlagen, waar zij in grote groepen wachten op eb.

De grond om de inlaagdijken mee te maken werd uit de inlaag zelf of uit de direct omgeving afgegraven en uitgekard. Deze karrevelden zijn nu nog te herkennen aan lange stroken grond (om met de karren overheen te rijden) afgewisseld met lange uitgegraven stroken.


Slikken , platen en schorren


De Oosterschelde bestaat uit water, veel zout water. Het stroomt in het eeuwig ritme van het getij op en af.
 
Vloed is het 6 uur en 15 minuten durende opkomen van het water, eb het 6 uur en 15 minuten durende afgaan. De hoogste en de laagste stand duren ongeveer 10 minuten. Bij eb stroomt het water de Oosterschelde uit, door de Stormvloedkering naar de Noordzee. Bij eb vallen de zandplaten en slikken droog, stromen oude landbouw- en vissershaventjes helemaal leeg, steken de staken van fuiken hoog door de waterspiegel en bij laagwater kun je zelfs iets van de netten zien. Direct na het laagwater wordt het weer vloed. Bij vloed keert het water terug en lopen drooggevallen stukken weer vol. Bij hoogwater is de Oosterschelde van dijk tot dijk, van kade tot kade weer vol water.
 
In de bodem van de platen en schorren leven heel veel soorten wormen en schelpjes. Die dienen als voedsel voor vele vogelsoorten. De platen zijn ook heel belangrijk voor de zeehonden. Die rusten er uit en ze zogen er hun jongen.
 
Zonder het getij, dus als de platen en slikken niet droog zouden vallen, zouden de vogels nooit genoeg voedsel kunnen vinden en zouden er geen zeehonden zijn in de Oosterschelde!

Reacties