Windenergie




Nederland is een echt windland, het waait hier vaak en hard. Duurzame energie, waaronder windenergie, is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van het importeren van stroom en gas. Zonne-energie is ook sterk in opkomst, maar nog veel duurder dan windenergie. Dat geldt ook voor andere duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte.

Voor Nederland is wind de meest efficiënte en goedkoopste vorm van duurzame energie. Daarom is in het Energieakkoord afgesproken dat er de komende drie jaar 6.000 MW wind op land en 4.500 MW wind op zee gerealiseerd moet zijn.

Windparken op land en zee produceren op grote schaal groene stroom. Een grote windmolen (van 3 MW) wekt jaarlijks voldoende stroom op voor 2000 huishoudens. Dat is ruim 6.000.000 kWh aan elektriciteit. Het grote voordeel is dat wind niet opraakt. Het is een onuitputtelijke bron. Het levert geen vervuiling of afval op en er is geen CO2 uitstoot en daarom beter voor het milieu. Kortom veel voordelen. Er zijn ook nadelen te noemen. Het aanleggen van windparken kost veel geld en niet elk landschap leent zich voor het plaatsen van windmolens. Een ander nadeel is dat het niet elke dag hard genoeg waait. In zekere zin worden we afhankelijk van het weer is in het geen bron die continue (in dezelfde mate) beschikbaar is.
Windenergie op land wordt gezien als een van de meest kosteneffectieve manier om hernieuwbare energie te produceren. Maar om het doel van 2020 te realiseren is alleen het opwekken op land niet voldoende. Ook zal er geïnvesteerd moeten worden in windmolenparken op het Nederlandse deel van de Noordzee. Om het aandeel van windenergie op land te vergroten, zijn extra windmolens nodig. Het kabinet heeft elf gebieden aangewezen waar grote windparken op land mogen komen. Dit zijn Eemshaven, Delfzijl, N33 (bij Veendam), Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer-Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen.




Locaties in Zeeland




Ørsted is marktleider op het gebied van windparken op zee. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn onze grootste en snelst groeiende marken. Meer informatie over onze parken is hier te vinden. Wind op zee speelt een belangrijke rol bij de transformatie naar groene energie. Het potentieel is groot. In 2016 hebben we onze 1000e windturbine op zee geïnstalleerd. Een kwart van de totale capaciteit van windenergie op zee is ontwikkeld door Ørsted. Ons doel is het meer dan verdubbelen van onze beschikbare capaciteit van windenergie op zee in 2020: van 3,0 naar 6,5 Gigawatt (GW). De hoeveelheid elektriciteit die deze parken dan samen opleveren staat gelijk aan de jaarlijkse elektriciteitsconsumptie van 16 miljoen Europeanen.


Transformatorhuis op zee


In ‘Zeeland Tidal Power’ hebben Tocardo Tidal Power, Istemewa Elektro, staalbouwer Hillebrand, Delta Energie en PZEM de krachten gebundeld om in 2025 meer getijdenstroom in Zeeland op te wekken. In totaal zou het gaan om een totaalvermogen genoeg voor 100.000 huishoudens. Een kwart daarvan zou uit een getijdencentrale in de Brouwersdam moeten komen, de rest uit de Oosterscheldekering.


Reacties

  1. Honderdduizenden zonnepanelen, honderden windmolens. Zeeland zet reuzenstappen in de productie van C02-vrije stroom. In 2021 zijn zonneweiden, windparken en getijde-energie samen goed voor 1900 megawatt aan productievermogen. Dat staat gelijk aan vier kerncentrales van het type Borssele.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leveranciers
    Delta :
    https://www.delta.nl/energie/elektriciteit-en-gas
    Energiq
    https://samanenergiq.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie geregeld over de A58 tussen Goes en Vlissingen rijdt, is het vast al opgevallen: op een veld in de buurt van Lewedorp wordt binnenkort stroom opgewekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lightsource BP wil 20 hectare landbouwgrond op Noord-Beveland gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Het van oorsprong Britse bedrijf heeft daarvoor bij de gemeente een principeverzoek ingediend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Energiebedrijf Ørsted dat windpark op zee Borssele 1 en 2 ontwikkelt, presenteert komende dinsdag in Vlissingen een kinderboek over de klimaatverandering. Het draagt de titel ‘Is dit mijn thuis?’.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of we vanaf deze zomer, liggend op een Walchers strand de ‘megastopcontacten’ van windpark Borssele straks met het blote oog kunnen zien? Directeur Jaco Lemmerzaal van aannemer HSM Offshore moet daar even over nadenken. ,,Ik neem aan van wel. Hij is grijs geschilderd, dat gebeurt eigenlijk alleen als ze vanaf land zichtbaar zijn.”

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ørsted, dat voor de Zeeuwse kust de windparken Borssele 1 en 2 bouwt, gaat de KNRM sponsoren. De vier Zeeuwse kuststations (Breskens, Westkapelle, Cadzand en Neeltje Jans) krijgen een financiële injectie die ‘de vrijwilligers het werken vergemakkelijkt', laat woordvoerder Stefan de Bruijn weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Rijkswaterstaat geeft vooralsnog geen toestemming om meer getijdenturbines in de Oosterscheldekering te plaatsen. Zeeland Tidal Power presenteerde vorig week het plan om in 31 van de 62 openingen van de kering turbines te plaatsen die samen genoeg elektriciteit kunnen opwekken voor 75.000 huishoudens.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten