Westenschouwen

Het grootste bos in Zeeland is Boswachterij Westerschouwen, gelegen aan de kust van Schouwen- Duiveland. Een heuvelachtig duinlandschap, met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. Eén van de mooiste gebieden van Zeeland.
De Boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen, de Verklikkerduinen en de Vroongronden vallen allemaal onder de Kop van Schouwen. Deze natuurgebieden staan gezamenlijk geregistreerd als streng, beschermende wetgeving. De hele Kop, met uitzondering van het strand en de zeereep, is Beschermd Natuurmonument.



Boswachterij Westerschouwen is met 330 hectare het grootste bosgebied van Zeeland. Je wandelt er door een duinlandschap met zandverstuivingen, duinmeertjes en dichtbegroeide valleien. Op de achtergrond hoor je het ruisen van de zee…
Je ontkomt niet aan een paar stevige klimmetjes, maar die inspanning wordt ruimschoots goedgemaakt door het uitzicht vanaf de duintoppen. Een deel van de duinen is gereserveerd voor de meeuwen, die hier hun kolonies hebben.



Het Gadra-bos is onderdeel van de Vroongronden.
We willen dit mooie stukje natuur toch apart benoemen omdat het een op zichzelf staand plekje is geworden.

De naam Gadra komt van de vroegere boerderij die tot de jaren vijftig in particulier bezit was en nu dient als beheerboerderij van Staatsbosbeheer. De letters staan voor Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid.

Het bos is niet zo groot maar staat bekend om zijn vele eiken en in het najaar om de talrijk aanwezige paddenstoelen. Het Gadrabos is altijd voor iedereen open en bereikbaar en er is een leuke zoek je weg wandelingroute uitgestippeld speciaal voor de kleintjes onder ons.
Waar herten spotten in Zeeland ?



De uitkijktoren in Burgh-Haamstede



Vuurtoren Westerlicht staat in Haamstede en is één van de grootste vuurtorens van Nederland. De toren is ontworpen door L. Valk en gebouwd in 1837. De vuurtoren is gebruikt als inspiratiebron voor het vroegere bankbiljet van 250 gulden.

Zijn 53 meter hoogte (boven het maaiveld) en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau maakt Vuurtoren Westerlicht tot één van de grootste vuurtorens van Nederland. Het licht van de toren reikt 30 zeemijlen ver en de lantaarn heeft een lichtsterkte van 5,2 miljoen candela.
De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Deze beschildering is pas een eeuw na de bouw aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. De deels stenen en deels ijzeren trap van de vuurtoren telt 226 treden.

Vuurtoren Westerlicht is niet meer bemand. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost Ouddorp. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Walvisbunker

De vleugelbunker aan de rand van het Slotbos en de Zeepeduinen in Haamstede wordt in verband met z'n opvallende ‘staart’ ook wel walvisbunker genoemd. Bij de Moolweg . Bunker is open voor het publiek !


Reacties

  1. Twee inkepingen van ieder zo'n veertig meter breed in de zeereep tussen de Boswachterij Westerschouwen en Nieuw-Haamstede moeten de dynamiek in de achterliggende Meeuwenduinen de komende decennia herstellen. ,,Je ziet de zandlaag in het gebied al groeien. Echt geweldig", zegt projectleider Jan Vink van de provincie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Halverwege onze tocht komen we via een fikse afdaling aan bij de zogeheten zeereep. Een duinenrij die direct grenst aan het Noordzeestrand en vaak functioneert als zeewerend duin. Op deze imposante zandverstuiving is slechts flora te vinden die weinig eisen stelt, zoals het befaamde helmgras, St. Jacobskruiskruid, duindoorn en de blauwe zeedistel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De vleugelbunker bij de Moolweg in Burgh-Haamstede wordt dit jaar toegankelijk gemaakt voor publiek. Volgende maand begint een groep vrijwilligers met het uitgraven van het deels met zand volgestorte bouwwerk. Het streven is eind juni open te gaan, aldus Ria Geluk van de bunkerwerkgroep binnen de Stichting Westerschouwen Kultureel (SWK).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om de populatie damherten en reeën binnen de perken te houden, wordt er op ze geschoten. En om te weten hoeveel er mogen vallen, moeten ze worden geteld. Dat gebeurt elk jaar, met zo'n honderd vrijwilligers verdeeld over de Kop van Schouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het bunkercomplex van De Punt bij Ouddorp is zaterdag toegankelijk voor publiek. Het complex bestaat uit vijftien bunkers. Tijdens de landelijke bunkerdag zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur doorlopend rondleidingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Roompot bouwt 200 luxe vakantievilla’s op de plek van camping Duinrand in Burgh-Haamstede. Largo Resort Duinrand moet er in het voorjaar van 2022 staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten