Borssele

Borssele is een kleine dorp op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland. Borssele ligt in de gemeente Borsele niet ver van de stad Goes en de Westerschelde vandaan.
Borssele is gebouwd op de plaats waar het verdronken dorp monster moet hebben gelegen voordat het in de zestiende eeuw verwoest werd. Op deze plaats is in het begin van de zeventiende eeuw Borssele gebouwd. Aan de rand van het dorp liggen de resten van een voormalig mottekasteel. Deze “berg” is een vliedberg die lokaal bekend staat als de Berg van Troje.



Hellenburg Baarland, 1312


Een andere bezienswaardigheid van het dorp is de korenmolen “De hoop en de verwachting” uit het begin van de achttiende eeuw. Deze molen wordt nog gebruikt en is op afspraak te bezoeken.


Borsele is het eindstation van de stoomtrein tussen Goes en Borsele. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de stoomtrein tot in het dorp Borssele te laten rijden maar het spoor bleek te slecht te zijn en nu rijdt de trein tot het dorp Baarland. Dit maakt de rit echter niet minder speciaal. Tijdens de rit wordt je of in een oude stoomtrein of een oude elektrische trein door het Zeeuwse landschap gereden. Je kunt deze rit maken in drie verschillende klassen.

Opening spoorlijn 1815 in Goes


Niet ver bij het dorp Borssele vandaan ligt de kerncentrale van Borsele en de daarbij behorende kernafvalopslag. Deze kerncentrale is in 1973 in gebruik genomen en heeft door de jaren heen voor veel protesten bij onder andere milieuorganisaties gezorgd. In de jaren negentig werd er door de regering besloten om de kerncentrale te sluiten in het jaar 2003. Dit leidde echter weer tot heftige protesten van het personeel en dit besluit werd teruggedraaid.

Kerncentrale EPZ
De werking van een kenrncentrale

De werking van een kolencentrale

Na tientallen jaren trouwe dienst verdwijnt een dominant herkenningspunt uit de sky-line van Zeeland. De kolencentrale van EPZ wordt ontmanteld. Een beheerst en veilig proces met minimale overlast voor de omgeving. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens vigerende vergunningen en wet- en regelgeving.
Het werk start begin 2019. Vóór de sloop is de installatie zoveel mogelijk gereinigd. Waar dit niet kon, wordt daar bij de sloop rekening mee gehouden. Als geluid- en stofoverlast dreigen, volgen er maatregelen. We plaatsen geluidschermen en sproeien of nevelen tegen stof.
De installatie wordt zoveel mogelijk van binnenuit ontmanteld. Pas op het laatst wordt een gebouw zelf afgebroken. Ook dat scheelt geluid en stof.
In 2022 ligt hier een groene weide.










Zeeland Refinery maakt van ruwe aardolie brandstoffen. In een geavanceerd raffinageproces halen we uit de crude, (ruwe aardolie) de volgende brandstoffen:

  • LPG
  • benzine
  • kerosine
  • diesel
  • stookolie (voor de scheepvaart)
Daarnaast maken we in kleinere hoeveelheden oplosmiddelen en grondstoffen voor het maken van kunststoffen.


Kerncenrale 1973

Reacties

  1. Een bijzondere gesp, botafval, resten van een bakkerij, aardewerkscherven en moerneringskuilen. De Walcherse archeologen Bernard Meijlink en Bram Silkens zijn tevreden over de vondsten die ze de afgelopen twee weken opgroeven op de hoek van De Kempenaerstraat en de Savornin Lohmanlaan in Vlissingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de website epzkolencentrale.nl is de planning te vinden. EPZ heeft nog geen vastomlijnde plannen voor de enorme vlakte die ontstaat als de kolencentrale helemaal weg is.
    https://epzkolencentrale.nl/contact/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Nederlandse kernenergie-industrie wil de kerncentrale in Borssele langer openhouden dan de geplande sluitingsdatum in 2033. Nucleair Nederland, een lobbyclub van onder meer de EPZ en Covra, doet dat voorstel vandaag in de Tweede Kamer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten