Schelde-Rijnverbinding

Het Schelde-Rijnkanaal loopt van Antwerpen naar het Volkerak en is onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding, de vaarroute die Antwerpen met Rotterdam en de Nederlandse grote rivieren verbindt.
Het kanaal begint in de haven van Antwerpen. Vervolgens loopt het door Zuid-Beveland, vlak langs de grens met Noord-Brabant. Aan de noordkant van Zuid-Beveland wordt dit ‘Antwerpse’ deel van het kanaal afgesloten door de Kreekraksluizen in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Daarna loopt het kanaal tussen de Oesterdam en de Markiezaatskade, door het Zoommeer. De haven van Bergen op Zoom staat hier via een korte vaarroute in verbinding met het Schelde-Rijnkanaal.


Tholen haven aan het kanaal

Tholen een stadje om van te houden

Het kanaal vervolgt zijn route over de voormalige Eendracht tussen het eiland Tholen en het vasteland van Noord-Brabant. Daarna passeert het Sint Philipsland en komt het uit in het Volkerak. Via de Volkeraksluizen en de Dordtse Kil kunnen schepen verder varen naar Rotterdam.
Waar de vaarweg bij Zuid-Beveland oorspronkelijk in open verbinding stond met de Oosterschelde, bevinden zich nu de Kreekrakdam/-sluizen. Direct na de opening van dit complex, kon in 1975 de Schelde-Rijnkanaal worden geopend.
Pas na de bouw van de Oesterdam (1986) die van Zuid-Beveland naar Tholen loopt, is het Schelde-Rijnkanaal volledig getijdenvrij geworden.
De Oosterschelde is nog wel te bereiken via het Zoommeer en de Bergsediepsluis in de Oesterdam. Net als het Zoommeer zijn bijna alle wateren ten oosten van de Oesterdam veranderd in zoet water. Het enige zoute gedeelte bevindt zich ten zuiden van de Kreekraksluizen. Het overtollige zoete water uit dit deel van het Schelde-Rijnkanaal wordt afgevoerd naar de Westerschelde via de Bathsespuisluis in het Spuikanaal Bath.

Beleef de Deltaroute: Bathse Spuisluis



Vogels kijken aan de zuidkant van het eiland Tholen

Reacties

  1. Door de droogte dreigt het water in het Schelde-Rijnkanaal en het Volkerak-Zoommeer te zout te worden. Rijkswaterstaat heeft daarom schotten in de spuisluis bij Bath geplaatst om zo het zoet water 'binnenboord' te houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten