Zeehonden en bruinvissen

De zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Steeds meer rondvaartboten in Zeeland nemen een zeehondentocht op in hun arrangement. Vaak met de garantie dat je ze ook echt te zien krijgt. Ook zijn er bekende spottersplekken op het land als je niet gaat varen.


Spotplekken op het land

Ook zonder boot kun je zeehonden zien. Een verrekijker - mét telelens - meenemen is verstandig, want afstanden over water zijn vaak verder dan men denkt. Er zijn meerdere locaties, maar op de volgende plaatsen is het in ieder geval mogelijk zeehonden te zien vanaf de wal.
  • Bij de spuisluis bij de Brouwersdam
  • Boven op de duinen bij Renesse
  • Bij de Plompe Toren bij Schelphoek op Schouwen-Duiveland
  • Blak bij Breskens bij de vogelkijkhut bij Nummer Eén
  • Op de Zimmermanplaten bij Rilland-Bath
  • Bij het haventje van Hoedekenskerke

Roggenplaat , grootste zandplaat

Een bruinvis is een prachtig zeezoogdier. Het is een kleine walvisachtige die in de Noordzee en de Waddenzee voorkomt. Wat niet fijn is, is dat er regelmatig bruinviskadavers aanspoelen op de stranden van de Nederlandse kust. De aanblik is niet fijn, maar de vondsten van de dode dieren is positiever dan het lijkt: er zijn meer bruinvissen in de Waddenzee en langs de Nederlandse kust en dus spoelen er ook meer dode dieren aan. Biologen houden de bruinvissenstand bij en onderzoeken de doodsoorzaken.





In de Oosterschelde zijn ze regelmatig te zien. Vanaf een boot maar vooral ook heel goed vanaf de dijk. Dat je ze zomaar vanaf de kant kunt zien is wel heel bijzonder. Wel opletten, ze komen maar heel even boven water. Je ziet alleen een glimp van een stuk rug met een driehoekige vin. Met een beetje geduld en goed speurwerk moet het lukken.


Stichting Rugvin richt zich op het uitvoeren van onderzoek gericht op soortendiversiteit, populatiedynamica en gedrag van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde. Daarnaast zet Stichting Rugvin zich in de hierbij verzamelde data aan de Nederlandse bevolking uit te dragen door middel van voorlichting en educatie.


Opvangcentrum voor walvisachtigen 

De grootste kans op het waarnemen van een bruinvis is bij het havenhoofd van Zierikzee. Maar ook bij de haven van Burghsluis, voor de kust van de Plompe Toren, Wissenkerke, Colijnsplaat, Goese Sas en bij Wemeldinge is de kans groot. Op de bruinvisspotter zijn deze locaties te vinden.

In de downloadfolder  "Kijk! Ik zie een bruinvis!"  staat nog meer informatie en leuke wetenswaardigheden over dit varken van de zee.

Fotoindicatiecatalogus

Erste hulp voor zeehonden
Zeehonden opvang (Stellendam)

Mogelijkheid om te bezoeken !


Butskoppen zie je niet vaak in Zeeuwse wateren

Butskoppen komen normaal voor in de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke ijszee. De vorige melding van een levende noordelijke butskop in Zeeuwse wateren stamt uit 1990. Toen werd een verzwakt exemplaar gezien bij de Sloehaven in Vlissingen. In 1994 spoelde wel nog een overleden noordelijke butskop aan op een zandbank in de Westerschelde, voor de kust van Hoofdplaat.



Reacties

  1. Stichting Rugvin houdt volgend jaar cursussen walvisobservatie op de Oosterschelde. Deelnemers kunnen walvissen, dolfijnen en bruinvissen waarnemen en registreren. Overnacht wordt er in Zierikzee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De zeehondjes op de zandplaten tussen Rilland en Waarde zijn straks nog beter te bekijken. De provincie Zeeland legt op de dijk bij de Zimmermanweg een ‘belevingspunt’, compleet met verrekijkers aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van bultruggen, orka’s en tuimelaars bestaan ze al jaren, maar van bruinvissen was het er nog niet. Stichting Rugvin heeft nu de eerste publiektoegankelijke foto-identificatiecatalogus van bruinvissen ter wereld gepresenteerd. De catalogus geeft door middel van foto’s een overzicht van verschillende bruinvissen die in de Oosterschelde leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vrijwilligers van EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) hebben donderdag een bijzondere zeehond gevonden op het strand bij Burgh Haamstede. De zeehond is naar A Seal Stellendam gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De zadelrob die vorige week op het strand bij Burgh-Haamstede werd gevonden, herstelt goed. Dat melden medewerkers van A Seal Stellendam, waar de zeehond is ondergebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De eerste zeehondenpup in de Grevelingen is dinsdag gespot. Schipper Nellie Sinnige van Staatsbosbeheer zag het jonkie in de buurt van de Archipel met zeventien volwassen dieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. BURGHSLUIS – In de aanloop naar de zandsuppletie van de Roggenplaat, organiseren Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Nationaal Park Oosterschelde een aantal activiteiten. Mensen kunnen bijvoorbeeld mee met een vaartocht naar de Roggenplaat en onderweg heel veel dieren zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een aanvaring is de vermoedelijke doodsoorzaak van de maandag bij Terneuzen gestrande volwassen vrouwelijke butskop, waarbij het dier een grote verwonding op de buik heeft opgelopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij Borssele is gisteravond een tweede butskop gevonden. Het dier is geschat op vier meter lang en een deel van het lijf is vanaf de rugvin geamputeerd. Op basis van de lengte zou dit niet een jong maar een volwassen dier zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten