De mooiste bomen van Zeeland


De Hollandse linde bij kasteel Westhove bij Oostkapelle is de mooiste boom van Zeeland. De linde voert de Zeeuwse top-10 aan die de Bomenstichting heeft opgesteld.





De stichting heeft drie jaar geleden het Landelijk Register van Monumentale Bomen geopend. Dat is een inventarisatie van bomen die vanwege hun leeftijd, schoonheid, zeldzaamheid of beeldbepalende functie bijzonder zijn. Het register bevat ruim 600 Zeeuwse bomen.


De stichting is nu bezig per provincie een top-10 op te stellen van de allermooiste bomen. Deze komen in de zogeheten ereklasse. De uitverkorenen voor Zeeland zijn nu onthuld:


1. Hollandse linde kasteel Westhove (Oostkapelle)


2. Beukenlaan van landgoed Berkenbosch en de taxus van Mondriaan (Oostkapelle)


3. Vleugelnoot bij 't Gasthuis in Middelburg


4. Treurbeuk achter de Blasiuskerk in Heinkenszand


5. Witte paardenkastanje naast de Nieuwe Kerk in Zierikzee


6. De bomen op het kerkplein van Kloetinge


7. Rode beuk bij de voormalige muziekschool in Goes


8. De drie 'giganten' in Kloosterzande


9. Paardenkastanje nabij de kerk in Oudelande


10. Rode beuk bij Rond de Boom in Sint Jansteen


,,De bomen in de ereklasse zijn echt de topbomen van Nederland", zegt Hanna Hirsch, bureausecretaris van de Bomenstichting. De selectie leidt niet tot een beschermde status. ,,Het is vooral liefde en aandacht. Mensen reageren hartstikke enthousiast. Daar gaat het om, want enthousiasme is ook bescherming."


Boomfeestdag 2019


10 Meest Bizarre Bomen ter Wereld!


Essentaksterfte
"Boswachter Karel Leeftink is actief in Walcheren en is bekend met de boomziekte. ,,Essentaksterfte is een schimmel die alleen dodelijk is voor essen. Deze schimmel ziet er uit als een paddenstoel. Aangetaste bomen zijn (deels) kaal en hebben rotte plekken in de stam. De wind verspreidt de schimmel door de sporen van de paddenstoelen de lucht in te blazen. Als de sporen op een es terechtkomen, dringt de schimmel het boom in. De rot die daardoor ontstaat ontbreekt de sapstroom, waardoor de boom als het ware stikt. Ongeveer 30 procent van de essen is tegen de schimmel resistent, maar de meeste bomen leggen het loodje. Soms zijn bomen al maanden of zelfs jaren ziek zonder dat iemand dat door heeft gehad. Wanneer de ziekte zich in de boom heeft gedrongen is er geen redmiddel: het is wachten tot de boom afsterft."


Boomziekten
Vrijwel elke boom kan aangetast worden door schimmels, bacteriën en insecten, 

Hout dat is aangetast door witrot is wit -of soms bruin- uitgeslagen en laat zich ‘uitknijpen’ als een spons. Witrot tast de lignine (ook wel genoemd: houtstof) in hout aan, niet altijd de cellulose. Witrot is een aantastingspatroon dat door tientallen soorten schimmels kan worden veroorzaakt. Het leidt tot een verlies van samenhang in het hout en dus tot minder ‘stevigheid’.

Reacties

  1. Maar liefst 185 populieren moeten de grond in langs de Zwaakse dijk bij Kwadendamme. Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers die mee willen helpen deze klus te klaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De oude lindeboom die staat voor het nieuwe Hotel Mondragon in Zierikzee, kan niet worden gered van de kettingzaag. De boom moet wijken voor een kraan van bouwbedrijf Boogert, die het terrein anders niet af kan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten