Fort Rammekens

Met een kustlijn van zo’n 650 kilometer heb je goede verdediging nodig. Fort Rammekens bij Ritthem is het oudste zeefort van West-Europa. Het ligt aan de Westerschelde en is gebouwd in 1547. Vele veroveraars en verdedigers van Zeeland hebben er in de loop der eeuwen hun sporen nagelaten. Het fort is te bezichtigen, bovenop heb je prachtig uitzicht over de Westerschelde en zie je Zeeuws-Vlaanderen liggen.




Fort Rammekens is een soort tijdcapsule. Het is het oudste zeefort van West Europa, gesticht in 1547. Uit die tijd dateert de machtige ingang met de beroemde toegangspoort. Niemand betreedt het fort zonder eerst door Neptunus gemonsterd te zijn: het hoofd van deze zeegod prijkt op de sluitsteen van de poort. Wie de strenge blik trotseert, stapt een wereld binnen waar meer dan 450 jaar oorlog en handel, maar ook verval hun sporen hebben achtergelaten. Het fort veranderde drastisch van uiterlijk in de tijd van Napoleon en ook de Duitse bezetter heeft toevoegingen aangebracht. Wie de moeite neemt het fort op te klimmen, wacht een totaal onverwacht uitzicht: de zeer grootschalige bedrijvigheid van een eenentwintigste-eeuws havencomplex. Hoe Hollands (Zeeuws!) wil je je landschap hebben?
In 2011 kreeg Rammekens een opknapbeurt. Vooral insijpelend water en ongebreidelde plantengroei deden het fort letterlijk uit zijn voegen barsten. Het herstel gebeurde zodanig dat alle sporen uit het verleden zijn nog zichtbaar.





Een reuze vogelnest in Ritthem

Vanuit een ‘vogelnest’ is er een prachtig uitzicht over het natuurgebied voormalig Fort Zoutman.
Het heet Fort Zoutman. Na de Engelse invasie van 1809, door landjepik Napoleon gebouwd om Walcheren te “beschermen” tegen mogelijke nieuwe pogingen. Een aanvulling op het al eeuwenoude, nabijgelegen Fort Rammekens en het nog te bouwen Fort de Ruyter halverwege Vlissingen en Ritthem. Het was Fort Zoutman. Want weggespoeld tijdens de oorlog inundaties van Walcheren, rest niets dan de contouren van het fort in een kleed van riet en struiken, van bos en water. Niettemin de moeite waard, maar tot voor kort verscholen, nauwelijks zichtbaar. 



Door de bouw van een zgn. “vogelnest” – een windbeschut uitkijkplatform – heb je in Ritthem nu prachtig zicht op het natuurgebied, op de eenden en futen, de rietlanden en waterpartijen. Nog een dag of wat en dan zal ook de bruine kiekendief daar weer acte de présence geven.

Lees meer op https://www.boswachtersblog.nl/aanzee/

Reacties

  1. De entree is imposant. Wie door de poort van Fort Rammekens loopt, stapt bijna vijf eeuwen geschiedenis in. Een echt roemrucht militair verleden heeft het aan de oever van de Westerschelde gelegen Fort Rammekens niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten