Veilig op het water


Wat is veiligheid en waarom is dit zo belangrijk? Veiligheid betekent dat je in geval van nood een aantal zaken aan boord moet hebben, die je absoluut nodig hebt. Maar wat heb je dan allemaal nodig? We hebben het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Bij eerste hulp

Een goede Eerste hulp verbanddoos moet je altijd aan boord hebben. Zonnebrand crème is ook belangrijk. Wanneer je vaart op het water, verbrand je sneller. Controleer de Eerste hulp verbanddoos regelmatig.
In geval van nood kun je ook de Reddingsbrigade waarschuwen. Zij weten precies wat ze moeten doen, wanneer je in nood zit.
Een reddingsboei heb je ook nodig. Dit is een grote ronde boei, die gemaakt is van PVC en gevuld met schuim. Hiermee kun je mensen uit het water halen. Sommige zijn voorzien van een lampje, zodat je in het donker sneller gezien wordt.
Verder is een joon aan boord belangrijk. Een joon is een langwerpige boei. Hij is lang van vorm en bovenaan zit meestal ook een lampje. Een joon lijkt een beetje op een dobber.

Preventie

Wat is preventie? Preventie betekent voorkomen. Zodat je geen onaangename verrassingen krijgt.
Bij zwaar weer, bijvoorbeeld bij hele harde wind, is het ook veilig om je aan te lijnen met een ‘life-line’. Deze is veilig en je kunt snel weer uit het water getrokken worden. Een life-line of ook wel veiligheidslijn is een soort lijn dat is gemaakt van een sterk soort nylon. Een veiligheidslijn of life-line is een over het dek gespannen lijn, waaraan je je bij zwaar weer kan vastmaken om veilig over het schip te kunnen lopen. Vooral wanneer je overboord zou vallen blijf je toch altijd dicht bij de boot. Daarom is het van het grootste belang dat deze lijn zo kort mogelijk vastgemaakt wordt.


Schaf een goed reddingsvest aan. Liefst fluorescerend geel of oranje. Zodat je altijd gezien wordt. Wanneer je geen zwemdiploma hebt is het verplicht om een reddingsvest te dragen. Dus géén zwemvest.
Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest? Met een reddingsvest kun je op je rug keren en daardoor nog beter blijven drijven. Zo krijg je minder snel water binnen. Schaf hem niet op de groei aan, maar op gewicht. Dan weet je zeker dat je de goede maat hebt.


En mocht je een huisdier aan boord hebben, bijvoorbeeld een hond of een kat, zorg dan dat die ook een reddingsvest draagt. Mag ook aangelijnd. Zodat hij niet onverwachts van je boot af kan springen.




Een brandblusser moet je altijd aan boord hebben. De meest gebruikte is een schuimbrandblusser.
Dat gebruik je als volgt: bovenop de brandblusser zit een handvat. Dat bestaat uit twee delen. Hierin kun je knijpen. In het midden van het handvat zit een metalen pinnetje. Je trekt het pinnetje eruit zodat je het handvat kunt gebruiken. Je pakt de slang die eraan vastzit en dan knijp je in het handvat. Het schuim komt eruit en blussen maar…

Reacties