Antifouling

Wat is antifouling?

Een schip dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei (zeepokken,eendenmosselen) van kleine organismen, mosselen en algen aan de romp van het schip. Dit kan er onschuldig uitzien, maar samen vormen deze organismen een enorme massa. Het gevolg hiervan is dat de aangroei zorgt voor nadelige vaarprestaties. Dit is allemaal makkelijk tegen te gaan met antifouling, waarmee je voorkomt dat deze kleine organismen zich vasthechten aan je schip. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je boot beter geconserveerd blijft.




Geschiedenis van antifouling

Antifouling is niet nieuw. Al in de 15e eeuw voor christus waren er volken die hun boten voorzagen van antifouling. De belangrijkste ingrediënten waren walvisolie, hars en zwavel. Samen vormden deze ingrediënten een witte antifouling. Er werd ook gebruik gemaakt van een harde antifouling. Dit was een antifouling van teer en hars. Soms werd hier zwavel aan toegevoegd, om het nog beter te laten werken. Ook in het Chinese en Griekse rijk maakte de marine gebruik van vergelijkbare antifouling.
In de 18e eeuw werd er gebruik gemaakt van koper als antifouling. De Engelse marine, ook wel bekend als de Royal Navy, voorzag al zijn boten van koperen platen. Dit werkte zo goed dat de term ‘copper bottomed’ ontstond. Een product dat ‘copper bottomed’ is, staat bekend als betrouwbaar en risicoloos. Een goedkoper alternatief was destijds muntz metaal. Dit bestond voor 60% uit koper en voor 40% uit zink.
De uitvinder van de antifouling verf is kapitein Ferdinand Gravert. Deze kapitein experimenteerde met antifouling verf, en verkocht deze vanaf 1913 in TalTal, een vissersdorpje in Chili. In de tussentijd is er veel innovatie geweest op het gebied van antifouling, en hoef je je boot in ieder geval niet meer in te smeren met walvisolie.

Hoe werkt antifouling?

Antifouling is speciale verf waar biociden, koper, chloorrubber en aangroeiwerende middelen zijn toegevoegd. Deze middelen voorkomen dat er aangroei ontstaat. Antifouling kan ingedeeld worden in drie groepen namelijk harde, zachte en op teflon basis.


Antifouling aanbrengen, de complete handleiding





Reacties

  1. Onderzoekers hebben in de voordelta en de Westerschelde een schelpdier ontdekt dat nog niet eerder in Europa was gezien: de Amerikaanse strandschelp (Mulinia lateralis). De verwachting is dat het schelpdier zich zal kunnen vestigen in de Zeeuwse wateren en daar met inheemse soorten zoals de kokkel zal concurreren om ruimte en voedsel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten