Havenstad Terneuzen



De aanleg van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is van start. De aannemer gebruikt bestaande, beproefde technieken voor de bouw van deze sluis. Bij de aanleg staat veiligheid voorop! Verder moet de omgeving en het weg- en scheepvaartverkeer zo min mogelijk hinder ondervinden van de bouw. De huidige Middensluis blijft tot medio 2021 in gebruik en verdwijnt daarna. Na de realisatie vaart in 2022 het eerste schip door een van de grootste sluizen ter wereld. De Nieuwe Sluis is qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama.




DE LINK TUSSEN TERNEUZEN EN DE VLIEGENDE HOLLANDER

In 1837 duikt de naam Terneuzen voor het eerst op in een boek van de Engelse schrijver Frederick Marryat. Hij beschrijft het verhaal als een echt Terneuzens volksverhaal. Marryat en zijn dochter woonden in de jaren dertig van de negentiende eeuw een tijd in Terneuzen. De stad is gelegen aan de Westerschelde en staat hierdoor in open verbinding met de Noordzee. VOC-schepen konden destijds van daaruit makkelijk naar de Oost varen.

Langzaamaan wordt de Vliegende Hollander meer en meer het symbool van Terneuzen. In de jaren zestig van de 20ste eeuw verscheen kapitein Willem van der Decken voor het eerst op evenementen in Terneuzen. In 1972 werd in Terneuzen een monument van het schip opgericht, ontworpen door Piet Griep. Ook vind je in Oud Terneuzen museum-eetcafé De Vliegende Hollander. Het Zeeland Nazomerfestival bracht in 2006 een uitvoering van de opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner in de haven van Terneuzen. In hetzelfde jaar werd in Terneuzen voor het eerst het Vliegende Hollander Festival georganiseerd. Ook duikt de naam De Vliegende Hollander nogal eens op in het Terneuzense sport- en verenigingsleven. Kortom, Terneuzen is dé stad van de Vliegende Hollander.


Monument ontworpen door Piet Griep



Het Portaal van Vlaanderen, het leukste Haveninformatiecentrum midden in het dynamische sluizencomplex van Terneuzen. Een interessante rondleidingover het sluizencomplex, een magnifiek uitzicht vanaf de radartoren, een rondvaart over het Kanaal van Gent naar Terneuzen en zeeschepen (bijna) aanraken: bij het Portaal van Vlaanderen beleef je het allemaal!


Reacties

  1. De organisatie maakte zijn komst vrijdag wereldkundig. Akkerman speelt een set die bestaat uit nummers van Bruce Springsteen. De zanger is groot fan van The Boss en toerde vorig jaar met covers door Nederland. De recensies waren lovend. Behalve Tim Akkerman spelen Lil’ Kleine, Martijn Fisher, De Lamaketta's en Miracle Dutch Queen Coverband op De Ballade, dat 6, 7 en 8 juli gehouden wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten