Philippine de mosselstad

Wie van mossels houdt, kent Philippine. Er wordt in totaal zo’n half miljoen mosselen per jaar geserveerd. Ooit was Philippine een mosselhaven, verbonden met de Braakman. Dit water was bijzonder geschikt om mosselen te kweken. De verzanding en afsluiting van De Braakman in 1952, betekenden ook het einde van de havenactiviteiten van Philippine.



Begin 16e eeuw werd Philippine ingepolderd door Jeronimus Laureijn, die er een havenstad van wilde maken die kon concurreren met die van Antwerpen. Zover is het nooit gekomen, mede door vroegtijdig overlijden van Laureijn en de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens die oorlog werd de vesting verder uitgebouwd met onder meer een kasteel, bastions en een water- of havenpoort die uitkwam op de Braakman. Van die vestingwerken is tegenwoordig niets meer terug te vinden.



In de 19e eeuw bloeide de visserij en mosselkwekerij op. De afdamming van de Braakman maakte hier een einde aan. Maar diezelfde dam zorgde er ook voor dat tijdens de Watersnoodramp in 1953 het achterland van Zeeuws-Vlaanderen droge voeten hield.

Nu zijn het de acht restaurants in het dorp die de mosselnaam hoog houden. Vijf van de patrons zijn familie van elkaar. Ze hebben dezelfde grootvader: de mosselvisser Arie Wiskerke die hier in 1907 een mosselrestaurant begon.

Reacties