Scheepsbouw in Zeeland

Zeeland heeft een lange traditie in scheepsbouw. Toen de grote handelscompagnieën en de Admiraliteit verdwenen, raakte de scheepsbouw in Zeeland op achterstand. Met de komst van een aantal nieuwe werven in de eerste helft van de 19de eeuw brak een nieuwe tijd aan. Ook de vraag naar nieuwe vissersschepen betekende een stimulans voor de sector. In de 20ste eeuw vond de omschakeling plaats naar stalen schepen aangedreven met stoomkracht. Toonaangevende scheepswerven ontstonden, met De Schelde in Vlissingen voorop.




Weetjes over scheepsbouw



Damen scheepsbouw in Vlissingen















Bij Scheepswerf De Schroef kunt u terecht voor reparatie, conversie, afbouw en nieuwbouw voor zeegaande- en binnenvaartschepen. Wij beschikken over uitstekende faciliteiten voor werkzaamheden onder en boven de waterlijn. Dokken is mogelijk tot een lengte van 162 meter en een breedte van 22 meter.

Scheepswerf De Schroef is opgericht in 1918 als "Machinefabriek De Schroef" in Terneuzen. In 1964 is de werf verhuisd naar de huidige locatie op het Kanaaleiland in Sas van Gent. De ideale ligging aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en het blijven investeren in vakkennis, faciliteiten en relaties hebben ervoor gezorgd dat de werf door de jaren is uitgegroeid tot een werf van formaat.


Sleep en bergingsbedrijf in Terneuzen





De "Willem Ruys" was in de jaren 1950 het vlaggeschip van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. Het is vernoemd naar de in 1942 gefusilleerde directeur van de - toen nog - Rotterdamsche Lloyd. De maatschappij verkreeg het predikaat "Koninklijke" in 1947 ter nagedachtenis aan deze directeur.

De kiel van dit schip van bijna 22.000 ton werd gelegd in januari 1939, bij scheepswerf "De Schelde" - bouwnummer 214. Door de oorlog werd de bouw onderbroken; zodat het schip ruim zeven jaar op de helling heeft gestaan voor het te water gelaten kon worden .... Tijdens de oorlog werd het casco door Schelde-personeel gebruikt als een geheime bergplaats voor onder de ogen van de Duitse toezichthouders "verdonkeremaand" gereedschap, materiaal en uitrustingsstukken. Deze geredde materialen bleken direct na de oorlog van cruciaal belang bij het weer op gang brengen van de werf.

Enkele gegevens over dit mooie schip? Het kon in totaal 840 passagiers vervoeren, in vier klassen (344 passagiers Klasse I; 301 in Klasse II; 109 in Klasse III; 86 in Klasse IV). De voortstuwings-installatie omvatte in twee machinekamers elk acht dieselmotoren van 4000 epk elk. Het motorvermogen werd via elektromagnetische koppelingen en tandwielkasten op de twee schroefassen overgebracht. Door deze bouwwijze kon men (desgewenst) een of meer motoren per as stilleggen, zodat het schip zo economisch mogelijk voer. Vooral op cruises (die het schip op latere leeftijd veelvuldig maakte) werd dit vaak toegepast.

Austanger

Willem Ruys


De Noorse tanker Austanger werd na de oorlog naar Vlissingen gesleept voor reparatie .

Reacties

  1. Scheepswerf De Schroef in Sluiskil heeft een bijzondere gast op bezoek: de driemaster Rembrandt van Rijn.
    Het schip van Oceanwide Expeditions ondergaat de jaarlijkse ‘knip- en scheerbeurt’, zoals een medewerker van het Vlissingse bedrijf zegt. De Rembrandt van Rijn is begin vorige eeuw gebouwd als haringlogger, in 1994 omgebouwd tot passagiersschip en in 2011 volledig vernieuwd. De driemaster gaat na het groot onderhoud in één van de droogdokken van De Schroef naar Vlissingen. De eerstvolgende reis is begin 2019 naar het noorden van Noorwegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship heeft vanavond in Zaandam op het jaarlijkse Maritime Awards Gala een prestigieuze landelijke prijs gewonnen, de Maritime Shipping Award 2018 van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gaat scheepswerf Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen dit voorjaar een dubbelslag slaan? De bouw van vier fregatten voor de Nederlandse en Belgisch marine is vrijwel zeker. De scheepsbouwer is ook gebrand op de bouw van twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen, maar er zijn nog twee kapers op de kust.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het Belgische binnenvaartschip Daniella ligt met een flinke deuk in de kop in het dok bij scheepswerf De Schroef in Sluiskil. Het tachtig meter lange schip botste vrijdagochtend tegen een buffer bij de brug bij Sluiskil.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De bouw van twaalf mijnenjagers gaat aan de neus van Damen in Vlissingen voorbij. De schepen voor de Belgische en Nederlandse marine worden geleverd door de Franse Naval Group. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De eerste veren komen de volgende maand pas aan, maar het Canadese BC Ferries heeft bij Damen Shipyards Group in Gorinchem nu al vier nieuwe hybride veren besteld. De schepen kunnen volledig elektrisch varen, maar totdat het veerbedrijf voldoende laadcapaciteit heeft, varen de schepen op diesel met een lage zwaveluitstoot.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wie bouwt de nieuwe onderzeeboten? Het gaat om miljarden euro’s, banen en prestige. De scheepswerven Damen, met een marinewerf in Vlissingen, en IHC vechten voor de grootste Neder­landse marine-order ooit. Tegen elkaar. En het gaat hard tegen hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De Australische ijsbreker RSV Nuyina is zaterdagmorgen gearriveerd in de haven van Vlissingen. Het megaschip wordt de komende maanden op de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding afgebouwd. Daarna zullen er ook in de buurt van de Zeeuwse haven enkele proefvaarten plaatsvinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten