Typisch Zeeuws

De Zeeuwse boterbabbelaar
De Zeeuwse babbelaar is één van de bekendste snoepjes uit Zeeland. Het zijn vooral de karakteristieke verpakkingen van de babbelaars die de snoepjes populair maken bij de toeristen. De verpakking van de boterbabbelaar bestaat in veel gevallen uit een blauw blikje met hierop typische Zeeuwse afbeeldingen. In veel gevallen zijn dat foto's van dames in Zeeuwse kledendracht en het Zeeuwse landschap. De snoepjes worden gemaakt van boter, suiker, glucosestroop, azijn, water en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Er is tevens een likeur te verkrijgen met de smaak boterbabbelaar.





Zeeuwse Bolussen
De Zeeuwse bolus is een soort van koffiebroodje dat binnen Zeeland op vele verschillende manieren gemaakt en geknoopt wordt. De basis voor deze zoete koek is bij de meeste bakkers hetzelfde en bestaat uit brooddeeg dat tot een streng wordt gerold. Hierna gaat het door een suikermengsel heen. De samenstelling verschilt erg per bakker, maar het bevat altijd bruine basterdsuiker. Sommige bakkers voegen kaneel toe aan het mengsel en andere speculaaskruiden. In Zeeland wordt er elk jaar een wedstrijd gehouden welke bakker de beste bolussen van de provincie bakt.
Deze van oorsprong Joodse lekkernij wordt niet alleen in Zeeland gebakken maar ook in Parijs, Moskou en Jeruzalem kom je bakkerijen tegen die gespecialiseerd zijn in het bakken van Bolussen.










Reacties