Straô op Schouwen

De straô is een jaarlijks terugkerende traditie op Schouwen-Duiveland. Tijdens de straô gaan ruiters met hun versierde paarden in optocht naar het strand. De stoet wordt voorafgegaan door het plaatselijke muziekkorps. Op het strand aangekomen, leiden de ruiters hun paarden de branding in. Zo’n zout zeebad was een goed middel om de paardenbenen en -hoeven te reinigen van ziektekiemen, nadat de dieren een winter op stal hadden gestaan. De straô wordt in de dorpen nog altijd als een feest gevierd.


De traditionele witte broeken

Levende traditie

De straô is op Schouwen een levende traditie. Voorheen was het een gebruik van boeren, boerenzonen en knechten. Rond 1960 reden er voor het eerst ook vrouwen mee. Behalve werkpaarden uit de landbouw rijden nu recreatiepaarden mee en de ruiters komen lang niet allemaal meer uit het eigen dorp. Ook mensen van buiten kunnen inschrijven.

Start strao-seizoen 2019 in Renesse op 9 februari



Strao Burgh - Haamstede

Reacties

  1. Zes dorpen en even zoveel strao’s, waarbij een vast rekensommetje bepaalt wanneer in welk dorp strao wordt gereden. Dat zorgt er dit jaar voor dat de strao’s in Burgh-Haamstede en Ellemeet op dezelfde dag (2 maart) vallen.

    Renesse, die traditioneel het straoseizoen aftrapt, doet dat dit jaar tien - in plaats van acht - weken voor Pasen om te voorkomen dat ook de strao's in Renesse (nu 9 februari) en Noordwelle (23 februari) samen vallen. Op 9 maart is het strao in Scharendijke en Serooskerke sluit op 16 maart af.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten