Bergen Op zoom (Noord-Brabant)

De parel van de stad is stadspaleis Het Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520, als resultaat van een aantal verbouwingen en uitbreidingen van het middeleeuwse hof van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. De opdrachtgevers waren Jan II en Jan III van Glymes, vader en zoon, beiden heer van Bergen op Zoom. Aan het eind van de vijftiende eeuw was dit adellijke Brabantse geslacht in hoog aanzien gekomen.
De status die zij verworven hadden, wordt weerspiegeld in het paleisachtige karakter van het Markiezenhof. Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, zo is het complex in het verleden gebruikt als adellijk woonpaleis, bestuurscentrum van het Markiezaat, militair hospitaal en kazerne. In 1968 besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio .
De stad is ontstaan op een zandrug in een veen gebied. Bergen op Zoom maakte aanvankelijk, deel uit van het land van Breda. de stad werd in die tijd bestuurt door de heer van Breda.




Toen Arnoud van Leuven overleed in 1287 werd het Land van Breda gesplitst in 2 aparte heerschappen, of heerlijkheden. Zo ontstond het Land van Bergen op Zoom. In 1533 werd deze heerschap verheven tot een Markgraafschap. In 1801 werd de stad aan gekocht door de Bataafse-Republiek, en verloor daar door al hun rechten die de stad had.

In het jaar 1212 kreeg Bergen op Zoom stadsregen. Bergen op Zoom was een grote handels stad. In het jaar 1397 is Bergen op Zoom geteisterd door een grote stadsbrand. Deze stadsbrand heeft bijna de hele stad verwoest. De brand is toen begonnen in 2 panden namelijk de Groene draak en de Olifant.

Door de jaren heen

In het jaar 1530 verminderde het belang van Bergen op Zoom als handelsstad. Dit vanwege De Sint-felixvloed. Tijdens de Tachtigjarige oorlog kreeg Bergen Op Zoom een andere functie. De stad werd Namelijk een Garnizoensstad(Garnizoensstad is een stad waar 1 of meer legerafdelingen gevestigd waren)
Tussen 1698 en 1713 weden de vestingwerken sterk gemoderniseerd. De oude muren werden gesloopt en Bergen op Zoom werd onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie.




Markiezaatsmeer

Eeuwenlang lagen er aan de voet van de Brabantse Wal schorren en slikken. Ze stonden in direct contact met de zee. De aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1984 maakte hieraan een einde. Een groot gebied veranderde langzaam in een zoetwatermoeras. Het ontwikkelde zich tot een ‘wetland’ van internationale allure, het belangrijkste in Brabant.

De Brabantse Wal is een in het grijze verleden door de oer-Schelde uitgesleten steilrand, een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. ‘De Wal’ slingert zich over een lengte van 25 km van Ossendrecht tot Steenbergen en bereikt plaatselijk hoogtes van meer dan 20 meter +NAP.


Fort de Roovere bij Bergen op Zoom is een van de grootste forten van de West Brabantse waterlinie. Het is in 2010 helemaal opgeknapt. De ingang van het fort ligt aan de Ligneweg, maar wandelaars kunnen bij de oostwal door een 'loopgraaf door het water', ook wel bekend als de Mozesbrug.

Wie in het stadspark het houten bruggetje over loopt, de poort door naar het Ravelijn op den Zoom, wandelt zo het verleden van de vestingstad binnen. Even lijkt het alsof het weer 1703 is, het bouwjaar van dit ravelijn in Bergen op Zoom. Er zijn nog ondergrondse gangen, de kazematten. Het verdedigingswerk telt een kruitkelder. Aan de andere kant is de galerij, voor het afvuren van musketvuur. Door de kijk- en schietspleten sijpelt wat daglicht naar binnen. Met een beetje fantasie ruik je het kruit.

Reacties

  1. Wie graag kijkt naar de Bergse natuur, kan dat vanaf vandaag ook doen vanaf de nieuwe observatietoren bij StayOkay/Natuurpodium. De toren is 18 meter hoog en geeft bezoekers een uitzicht over het bos en het groene dak van het hoofdgebouw.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten