Ondeskundig gebruik van de VHF-marifoon

De 10 meest gepleegde zondes
1.Niet uitluisteren op het juiste kanaal  In de VTS-zones is het verplicht om uit te luisteren op de VTS-kanalen (of port control) Dit maak deel uit van de verplichte uitkijk .
Kanaal 16 kan dan eventueel in dual watch.
2. Bij een routine oproep driemaal  de naam van het
station dat je oproept herhalen en  driemaal je eigen scheepsnaam herhalen
 Bij een routine oproep  is het absoluut niet nodig om driemaal de naam van het station dat je oproept en je eigen scheepsnaam te herhalen.
In de reglementen staat vermeld : “maximum” 3 x oproepen . Het is dus niet verplicht en dit bezet nutteloos de radio kanalen.
Opgelet voor dringende, nood- en veiligheidsoproepen  is dit wel vereist.
3. Weerinformatie vragen of je  toestel willen testen met
de kustwacht
 Laat de  kustwacht zich concentreren op hun werk.  Test je radio met een collega op een sociaal kanaal en raadpleeg de weersvoorspellingen via het internet.
4. Snel, langdradig  en onduidelijk praten op de verkeerskanalen  Praat traag, en articuleer goed. Beperk de gesprekken  tot het strikt noodzakelijke. Vergeet niet steeds je scheepsnaam te vermelden.
5.Volume dimmen of uitschakelen en zodoende belangrijke communicatie  van de kustwacht (of andere stations) missen Het kan vervelend zijn om continu de gesprekken te moeten horen op de marifoon, maar het uitluisteren in druk scheepvaargebied is verplicht (IAR Regel 5).
6. Beginnen  zenden alvorens het kanaal vrij is Als je begint te zenden terwijl iemand nog aan het communiceren is, verstoor je het gesprek en moet alles herhaald worden. Neem rustig de tijd om uit te luisteren vooraleer je begint te zenden.
7.  Zich niet aanmelden via de marifoon waar het verplicht is In het pilotbook staat vermeld waar en wanneer de jachten zich moeten aanmelden.
8. Oproepen en communiceren op de verkeerde VHF-kanalen  Elk VHF-kanaal heeft zijn functie. Het is belangrijk om op te roepen en te communiceren op de juiste kanalen.
Opgelet : Elke land (regio) heeft eigen regels ivm het gebruik van de VHF kanalen .
9. Beleefdheidsformules uiten Beleefdheidsformules op de VHF zijn uit den boze. Ze bezetten nutteloos de verkeerskanalen
10. Nutteloos kletsen op de sociale kanalen Ook al mag men “niet-professionele gesprekken“ voeren op de sociale kanalen is het  “asociaal“ om deze nutteloos te bezetten .

Reacties