Middelburg hoofdstad van Zeeland

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. Het is een monumentale stad met veel historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in het huidige straatbeeld terugziet. De vele evenementen, winkels en horecagelegenheden, maken het een levendige stad. Waar ook de Zeeuwen zelf graag gaan winkelen of op een terras neerstrijken.

Middelburg dankt zijn naam aan het feit dat het ooit de middelste burcht van Walcheren was. In de 9e eeuw, toen de Vikingen Europa binnentrokken, werd op Walcheren een ringwalburg opgeworpen. Middelburg was de middelste en kreeg daarom zijn naam. Toen het gevaar geweken was, ontwikkelde de stad zich tot handelscentrum. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten.

Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. In 200 jaar tijd werden er ruim 300 nieuwe schepen gebouwd op de scheepswerven. Deze schepen vertrokken naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel en porselein. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode.

Middelburg had ooit, op Amsterdam na, de meeste historische gebouwen. Tegenwoordig staan er nog steeds ruim 1100 rijksmonumenten in de binnenstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Middelburg veel te lijden gehad. Een bombardement in 1940 legde een groot deel van de stad in de as. Daarna is Middelburg weer opgebouwd in traditionele stijl.

De Abdij van Middelburg heeft tot 1574 als klooster gediend. Na het Beleg van Middelburg kwam hieraan een einde en werd de Abdij ingenomen door het bestuur van Zeeland. Ook tegenwoordig zetelt het provinciebestuur nog steeds in de Abdij. Daarnaast zit het Zeeuws Museum in een deel van het complex en in een ander deel het Roosevelt Study Center.

Veel over de historie van Zeeland vind je in het Zeeuws Museum. Onder meer een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten laat zeeslagen uit de 16e eeuw zien. Naast de vaste collectie zijn in het Museum vaak vernieuwende tentoonstellingen te zien.

Onderdeel van de Abdij zijn de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en de kenmerkende toren, de Lange Jan. Je ziet de toren van ruim 90 meter hoog al van verre boven de stad uitsteken. In de zomermaanden is de toren geopend. Precies 207 treden leiden naar een spectaculair uitzicht over de stad en Walcheren.

Het oude stadhuis van Middelburg staat aan de Markt. De oudste delen van het laatgotische gebouw, dateren uit 1458. In de gevel zie je beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Tegenwoordig dient het gebouw als trouwlocatie en als universiteitsgebouw voor de University College Roosevelt.
In een ander deel van het voormalige Stadhuis zit De Vleeshal. In deze expositieruimte vind je hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars. De Vleeshal is tot ver over de grenzen bekend als centrum voor beeldende kunst.

De Kloveniersdoelen ligt aan het einde van de winkelstraat De Lange Viele. Kenmerkend aan het gebouw uit 1607 is de Vlaamse gevel. Dit gebouw heeft onder andere dienst gedaan als oefenruimte van Kloveniers (schutters) en militair hospitaal. Tegenwoordig zijn er een filmhuis en een restaurant in gevestigd.


Middelburg is een stad met een eigen karakter. Er zijn verschillende pleinen met elk hun eigen uitstraling. De winkelstraten hebben een combinatie van landelijke ketens en lokale ondernemers. Met name op en rond de Markt vind je veel café’s en restaurants waar je tot laat in de avond op het terras kunt zitten.

Naast de weekmarkt op donderdag, worden er in Middelburg regelmatig andere markten georganiseerd, zoals een kunst- antiek- en ambachtenmarkt, een tweedehands boekenmarkt, een groente- en fruitmarkt, een rommelmarkt en een nachtmarkt. Kijk voor een actueel overzicht in onze evenementenkalender.

Een stadswandeling door Middelburg onder leiding van een gids laat de hoofdstad op een andere manier zien. Of maak een rondvaart door de oude grachten.

De hoofdstad van Zeeland heeft het hele jaar door evenementen die zich vaak in en rond de binnenstad afspelen. Zoals de Mosselfeesten, met veel muziek en natuurlijk: mosselen. Of City of Dance, dat ooit als dancefeest met parade in de binnenstad begon. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig driedaags muziekfestival met allerlei stijlen.





Uit in Middelburg


Abdij Middelburg, 1123




Huizen Patriotten geplunderd, 1787




Aanleg Kanaal door Walcheren, 1867-1873




Het buiten Toorenvliedt, 1726

Reacties

  1. PostNL wil vijf pakket- en briefautomaten in Middelburg plaatsen. Via die automaten kun je zeven dagen per week en 24 uur per dag je eigen pakketten versturen en ontvangen, zonder tussenkomst van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Middelburgse woningmarkt lijdt onder projectontwikkelaars die panden opkopen voor de verhuur aan toeristen. Dat stelt de afdeling Middelburg van de Koninklijke Horeca Nederland in een brief aan de raadsleden. Wethouder Johan Aalberts maakt zich daar echter geen zorgen om. ,,De toeristenmarkt is volop in beweging. Meer toerisme is goed voor de economie.”

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Camperaars weten Middelburg steeds beter te vinden. Dat bleek zaterdagmiddag toen maar liefst 35 campers een plekje hadden gevonden op de Stadscamping Middelburg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten